Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. júna 2023, 18:15
Čas čítania 0:29

Slováci dostanú možnosť, ktorá im uľahčí život. Hypotéku budú môcť predčasne splácať bez poplatku, toto sú podmienky

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Poslanci v stredu 28. júna schválili novelu zákona o úveroch na bývanie, ktorá upravuje predčasné splácanie hypotéky.

Dlžníci budú mať možnosť raz za mesiac uskutočniť predčasnú splátku úveru na bývanie bez toho, aby za to ich veriteľ požadoval poplatok, sankciu alebo náhradu nákladov. Vyplýva to z novely zákona o úveroch na bývanie skupiny poslancov OĽaNO a nezaradených, ktorú Národná rada SR v stredu definitívne schválila.

Kumulatívna výška takýchto predčasných splátok v jednom kalendárnom roku však nemôže presiahnuť 30 % istiny úveru. Nová právna úprava sa bude uplatňovať na predčasné splatenie úveru na bývanie alebo jeho časti po 1. septembri 2023.

„Z dôvodu zvyšovania úrokových sadzieb rozhodných pre výšku úrokov v úveroch na bývanie je potrebné prijať legislatívne úpravy, ktoré poskytnú spotrebiteľovi vyššiu mieru flexibility pri splácaní úverov na bývanie,“ vysvetlili predkladatelia v dôvodovej správe. Novela bude účinná od 1. júla tohto roka.

Predčasné splátky úverov budú od 1. júla raz mesačne bez poplatkov.
Predčasné splátky úverov budú od 1. júla raz mesačne bez poplatkov. Zdroj: Penta Real Estate, Pixnio/Bicanski
Domov
Zdieľať
Diskusia