Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
29. júna 2023, 8:40
Čas čítania 0:59

Tri hodiny telocviku nebudú. Kučera spravil chybu v zákone, nový minister školstva to využil

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minister tvrdí, že sa iba snaží chrániť školy.

Školy nebudú musieť zaviesť tri hodiny telocviku pre každú triedu. Minister školstva Daniel Bútora tvrdí, že poslanci pri písaní novely urobili chybu a školy teda budú musieť zaviesť iba tri hodiny telesnej výchovy týždenne pre celú školu. Minister tak školám odkázal, že svoje rozvrhy meniť nemusia, píše Denník N.

„Telesná a športová výchova sa na základnej škole vyučuje v rozsahu najmenej troch vyučovacích hodín týždenne; toto ustanovenie sa nevzťahuje na základnú školu, ktorá má menej ako päť tried,“ píše sa v zákone. Táto veta v zákone sa dá podľa ministra interpretovať tak, že najmenej tri hodiny týždenne sú povinné pre základnú školu ako celok, a nie pre každú triedu osobitne.

Bútora tvrdí, že svojím rozhodnutím sa snaží chrániť školy, ktoré by museli na poslednú chvíľu škrtať rozvrhy či v mnohých prípadoch zháňať telocvikárov. „Prinesie to upokojenie, že nemusíme takýmto návalovým a nesystematickým spôsobom meniť vzdelávací program,“ vyhlásil.

Zákon je podľa predkladateľa Kučeru napísaný správne

Predkladateľ novely Karol Kučera z klubu OĽaNO označil ministrovo rozhodnutie za trápne. Zákon je podľa neho napísaný správne a je prekvapený z usmernenia ministerstva školstva a z toho, ako si vykladá tento zákon.

„Je tam viac argumentov, ktoré to vyvracajú. Všetkým je jasné, že ide o navýšenie počtu hodín telesnej výchovy na školách,“ povedal Kučera.

Tvrdí, že chybu neurobil on, pretože nepíše legislatívu, sú na to právnici. „Som prekvapený, že pán minister z úradníckej vlády skočil na lep,“ povedal Kučera, ktorý si myslí, že za tým môže byť aj bývalý minister školstva Branislav Gröhling.

Domov
Zdieľať
Diskusia