Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
3. júla 2023 o 9:35
Čas čítania 0:48

Špinavý biznis so šteniatkami, na ktorom Slováci kráľovsky zarábajú. Každý rok načierno vyvážame tisícky šteniat, varujú ochranári

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štátni kontrolóri za posledné roky navštívili iba zlomok zo všetkých chovných staníc.

Zo Slovenska vyvezieme každoročne aspoň 15-tisíc šteniat bez preukázania pôvodu. Z nášho územia však vyvážame aj tisíce šteniat načierno, informuje RTVS. 

Na Slovensku máme aktuálne zaregistrovaných 1 500 chovných staníc. Podľa zistení zvieracieho ombudsmana však za posledné dva roky kontrolóri zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy navštívili iba 11 percent z ich celkového počtu. 

Podľa ombudsmana mnohé chovné stanice neplatia dane tak, ako im káže zákon, a zvieratá v nich žijú v katastrofálnych podmienkach kvôli zisku chovateľov. Zvieratá, ktoré majitelia chovných staníc nepredajú, potom často končia v útulkoch, lebo sa o ne viac nechcú starať.

Zvieratá v parlamente nedostali šancu

Sloboda zvierat sa momentálne stará o 2 300 zvierat zachránených zo zlých podmienok chovných staníc. „Tieto zvieratká sa často stretávajú u nás úplne prvýkrát s normálnou stravou. Kŕmili ich suchými chlebmi a žili v podmienkach, ktoré sú pre nás ťažko predstaviteľné. Na inzertných portáloch ich vidíte na pekných gaučoch, ale buďte si vedomí toho, že keď sa spraví fotografia, pes sa vracia do hrozných podmienok,“ priblížila koordinátorka kampaní Slobody zvierat Kristína Devínska.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Poslanci sa mali otázkou zvierat a chovných staníc zaoberať na poslednej parlamentnej schôdzi. V dôsledku jej predčasného ukončenia však téma v pléne nedostala priestor a zákonodarcovia o sprísnení pravidiel nehlasovali.

stenata, pes, utulok
Zdroj: TASR/Simona Ivančáková
Domov
Zdieľať
Diskusia