Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Kuni Nguyenová Eduard Starkbauer
29. júla 2023, 10:15
Čas čítania 0:49

Rovnoprávnosť aj po smrti. LGBTQ+ ľudia budú mať v Zürichu vlastný cintorín

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Rovnoprávnosť aj po smrti. LGBTQ+ ľudia budú mať v Zürichu vlastný cintorín
Zdroj: Unsplash/DDP/k volnému užití

Krok sa medzi obyvateľmi stretol s rôznorodými reakciami.

Jednotlivec či páry z queer komunity môžu byť čoskoro pochovaní na cintoríne Sihlfeld v najväčšom švajčiarskom meste Zürich. Cintorín podľa Swiss Info totiž vyčlení samostatnú časť pre LGBTQ+ ľudí.

„Dúhový“ cintorín v Sihlfelde je súčasťou iniciatívy Rainbow Rest a svoje brány otvorí už v septembri. Správa cintorína začala prijímať rezervácie v júli. Cena hrobu je 2 000 švajčiarskych frankov na 20 rokov, respektíve 2 450 švajčiarskych frankov pre osoby žijúce mimo Zürichu.

„Zameriavame sa na bezpečný priestor pre queer ľudí. Hrob si tu však môže prenajať každý. Sme otvorení všetkým,“ uvádza Bettina Burkhardtová, členka iniciatívy Rainbow Rest. „Naša vlastná generácia a generácie pred ňou vyrastali vo veľmi konzervatívnom prostredí, kde bola homosexualita tabu. Mnohí z nich neboli svojimi rodinami prijatí – dokonca boli úplne vylúčení,“ dodáva.

Segregácia alebo spôsob zviditeľnenia?

O projekte Rainbow Rest informovalo niekoľko švajčiarskych médií a reakcie verejnosti boli pochvalné aj kritické. Zazneli napríklad názory, že politické záujmy na cintorín nepatria. Podľa Burkhardtovej je však dôležité, aby životné postoje členov LGBTQ+ komunity zostali viditeľné aj po ich smrti. Cintoríny sú podľa nej odrazom spoločnosti.


V budúcnosti chcú iniciátori a iniciátorky projektu na webových stránkach zverejniť aj životopisy a miesta posledného odpočinku zosnulých queer ľudí. Chcú tiež organizovať spomienkové akcie a poskytovať informácie o nových pohrebných službách.

Domov
Zdieľať
Diskusia