Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
30. júla 2023, 20:03
Čas čítania 0:40

Prepísala históriu: Marocká futbalistka Benzinová je prvou ženou, ktorá na majstrovstvách sveta nastúpila v hidžábe

Kategória:
Šport
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

FIFA dlhé roky nepovoľovala hrať ženám s pokrývkou hlavy, no v roku 2014 pravidlá uvoľnila.

Marocká obrankyňa Nouhaila Benzinová v nedeľu prepísala históriu, keď sa stala vôbec prvou ženou, ktorá nastúpila na zápas majstrovstiev sveta vo futbale žien v hidžábe (moslimská šatka), informuje The Guardian.

25-ročná futbalistka totiž na prvom tohtoročnom zápase Maroka na svetovom šampionáte, ktorý skončil jeho prehrou 0 : 6 s Nemeckom, nenastúpila. Stalo sa tak až v druhom zápase proti Južnej Kórei, ktorý odohrala celý v riadnom hracom čase.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pôvodne nedovoľovala ženám hrať s pokrývkou hlavy z bezpečnostných a zo zdravotných dôvodov, no v roku 2014 pravidlá uvoľnila.

Marocká futbalistka Nouhaila Benzinová je prvou ženou, ktorá nastúpila na zápas majstrovstiev sveta v hidžábe
Zdroj: TASR/AP

Nie je to pritom jediné prvenstvo. V rovnakom zápase, počas ktorého Maroko zdolalo Južnú Kóreu 1 : 0, si táto africká krajina pripísala tiež historicky prvé víťazstvo na ženskom svetovom pohári.

Tohtoročné majstrovstvá sveta vo futbale žien sa aktuálne konajú v Austrálii a na Novom Zélande. Turnaj bude prebiehať až do 20. augusta 2023. Turnaj sa prvýkrát koná v dvoch štátoch naraz a počet tímov sa navýšil z 24 na 32. Maročanky čaká v H skupine ešte súboj proti Kolumbii.

Marocká futbalistka Nouhaila Benzinová je prvou ženou, ktorá nastúpila na zápas majstrovstiev sveta v hidžábe
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia