Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. augusta 2023, 12:18
Čas čítania 0:57

Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov pred splnením dôležitej povinnosti. Ostáva im na to posledný týždeň

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Lehota na zaplatenie poistného za júl uplynie 8. augusta.

Živnostníci a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré si za rok 2022 podali daňové priznanie v lehote do 31. marca tohto roka, majú posledné dni na zaplatenie poistného v novej výške. Lehota za júl na úhradu poistného uplynie 8. augusta. V stredu na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin Kontúr.

„V tejto súvislosti SP odporúča SZČO upraviť si výšku platby v trvalom bankovom príkaze a tiež si skontrolovať správny variabilný a špecifický symbol. Včasným nastavením správnej platby sa SZČO vyvaruje prípadnému vzniku dlhu voči Sociálnej poisťovni a uloženiu penále za omeškanie,“ uviedol Kontúr.

Viac ako 139-tisíc SZČO dostalo informáciu o zmene vo výške poistného. Väčšina, a to konkrétne 122 766 SZČO, bude platiť minimálne poistné. Maximálne poistné bude od júla tohto roka uhrádzať 97 SZČO.

Povinnosť sa netýka všetkých živnostníkov

„Sociálna poisťovňa počas uplynulého mesiaca informovala 174 152 SZČO o vzniku, zániku alebo o zmene výšky ich odvodovej povinnosti, ktorá sa na nich vzťahuje od 1. júla 2023. Listom v papierovej forme im zaslala 143 972 zásielok a elektronicky do elektronických schránok ďalších 30 180,“ informoval Kontúr s tým, že viac ako 34 800 oznámení sa týka vzniku a zániku sociálneho poistenia.

6. februára 2024, 17:00 Čas čítania 3:30 Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 €

Poistné v novej výške nemusia uhradiť SZČO, ktoré si za minulý rok podávajú daňové priznanie v predĺženej lehote. SP ich informuje o poistnom do 21. októbra tohto roka a novourčené poistné zaplatia prvýkrát do 8. novembra tohto roka. Dovtedy budú platiť poistné v takej výške ako doteraz.

Domov
Zdieľať
Diskusia