Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
8. augusta 2023, 8:05
Čas čítania 0:36

Cena často používaného oleja zrejme narastie až o 100 %. Za obľúbenú prísadu si budúci rok v supermarketoch poriadne priplatíme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Veľkoobchodná cena olivového oleja je momentálne na historickom maxime.

Veľkoobchodné ceny olivového oleja sú oproti minulému roku dvojnásobné. Podľa analytikov sa to môže prejaviť aj na cenách v obchodoch. Dôvodom je veľké sucho v Španielsku a iných krajinách EÚ, ktoré so sebou prinieslo slabú úrodu olív, informuje portál idnes.cz.

Tento rok sa cena olivového oleja v slovenských obchodoch pohybuje okolo 10 eur za liter. Analytik spoločnosti XTB Jiří Tyleček však predpovedá, že budúci rok sa cena olivového oleja môže vyšplhať až na 20 eur za liter. Túto cenu ešte môžu ovplyvniť nákupné preferencie zákazníkov a budúcoročná úroda.

Podľa analytika pôsobia na výrazne vyššiu cenu oleja rastúce náklady poľnohospodárov, ale aj vyššie úrokové sadzby v bankách. Nezanedbateľným faktorom je aj zmena klímy, ktorá v budúcnosti môže spôsobiť, že poľnohospodári budú musieť pestovanie olív presúvať do severnejších oblastí.

„Ak by pre zmeny klímy bolo sucho v južnej Európe častým javom, tak nutné zavlažovanie by ďalej tlačilo na rast cien olív a olivového oleja,“ skonštatoval.

olej
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia