Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
8. augusta 2023 o 20:30
Čas čítania 0:34

Obľúbená sladkosť môže pred Vianocami výrazne zdražieť. Úrodu spustošili dažde a plesne, premietne sa to do cien

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pestovatelia kakaa budú musieť vysadiť nové kakaovníky.

Pred Vianocami si za čokoládu a kakao poriadne priplatíme. Pestovatelia v Afrike hlásia rekordne nízku úrodu, pričom kakaové bôby sú najdrahšie za posledných 12 rokov, píše český portál iDnes.

Pestovatelia kakaa zo západnej Afriky, ktorí ho produkujú najviac, aktuálne hlásia, že intenzívne dažde po sebe zanechali plantáže zamorené plesňou. Jej vyčíňanie spôsobí, že úroda kakaa tento rok dosiahne rekordné minimum.

Náhrada škôd môže trvať roky

„Slabá úroda ženie ceny bôbov nahor, takže ich spracovávateľom sa stenčujú marže a investujú preto do nákladnejšej výroby – ktorá je nákladnejšia práve pre kvalitatívne horšiu úrode,“ hovorí Lukáš Kovanda z českej Trinity Bank.

Návrat predošlých cien bude podľa Kovandu trvať dlho. Poškodené rastliny budú musieť pestovatelia nahradiť novými, čo môže trvať roky. „Na konci sezóny by ponuka kakaa, hlavne toho v prvotriednej kvalite, mohla byť obmedzená. Pri kakau je dlhodobo problematická aj nízka schopnosť pestovateľov pružne reagovať na ceny,“ dodáva. 

kakao
Zdroj: Unsplash/Sorin Gheorghita
Domov
Zdieľať
Diskusia