Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
9. augusta 2023, 14:00
Čas čítania 0:37

Jeme priveľa klobás a málo zeleniny, potom máme drahšie potraviny, hovoria slovenskí experti. Zverejnili novú analýzu

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

V porovnaní s krajinami so stredomorskou diétou Slovensko nedopadlo najlepšie.

K vyšším cenám potravín na Slovensku mohli podľa analytikov z Inštitútu finančnej politiky prispieť aj naše stravovacie návyky. Môže za to obľuba spracovaných potravín, ktoré sú energeticky náročnejšie na výrobu, a teda sú drahšie. 

„Krajiny so stredomorskej diétou mali infláciu potravín polovičnú oproti slovenskej. Krajiny s vyšším podielom spotreby sezónnych potravín či nespracovaných potravín (spravidla južanské členské štáty EÚ) majú nižšiu energetickú náročnosť v potravinárstve a v minulom roku zaznamenali aj nižší celkový rast cien potravín,“ priblížili odborníci. 

Inflácia neovplyvňuje len ceny potravín

Zároveň dodávajú, že v porovnaní so Slovenskom mali stredomorské krajiny dvojnásobnú spotrebu sezónnych potravín. Napriek tomu však bola inflácia v daných krajinách oproti Slovensku len polovičná.

Vysoká inflácia navyše nevplýva len na ceny potravín, ale aj ďalšiu spotrebu. To sa prejavuje v poklese zamestnanosti v sektore služieb, dodáva IFP.

„V júli klesol aj celkový počet zamestnaneckých vzťahov a spolu s poklesom prítoku nových pracovných miest to signalizuje ochladenie na trhu práce,“ uzavreli analytici.

Domov
Zdieľať
Diskusia