V porovnaní s krajinami so stredomorskou diétou Slovensko nedopadlo najlepšie.
K vyšším cenám potravín na Slovensku mohli podľa analytikov z Inštitútu finančnej politiky prispieť aj naše stravovacie návyky. Môže za to obľuba spracovaných potravín, ktoré sú energeticky náročnejšie na výrobu, a teda sú drahšie.
„Krajiny so stredomorskej diétou mali infláciu potravín polovičnú oproti slovenskej. Krajiny s vyšším podielom spotreby sezónnych potravín či nespracovaných potravín (spravidla južanské členské štáty EÚ) majú nižšiu energetickú náročnosť v potravinárstve a v minulom roku zaznamenali aj nižší celkový rast cien potravín,“ priblížili odborníci.
Inflácia neovplyvňuje len ceny potravín
Zároveň dodávajú, že v porovnaní so Slovenskom mali stredomorské krajiny dvojnásobnú spotrebu sezónnych potravín. Napriek tomu však bola inflácia v daných krajinách oproti Slovensku len polovičná.
Vysoká inflácia navyše nevplýva len na ceny potravín, ale aj ďalšiu spotrebu. To sa prejavuje v poklese zamestnanosti v sektore služieb, dodáva IFP.
„V júli klesol aj celkový počet zamestnaneckých vzťahov a spolu s poklesom prítoku nových pracovných miest to signalizuje ochladenie na trhu práce,“ uzavreli analytici.