Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
12. augusta 2023, 19:54
Čas čítania 0:52

Poľsko posiela na hranicu s Bieloruskom 10 000 vojakov. Reagujú na narušenie hranice a vagnerovcov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Poliaci zdôrazňujú, že vojakov na hranice posielajú výhradne pre odstrašujúci efekt.

Poľsko zvýšilo počet vojakov pri hranici s Bieloruskom ako odstrašujúci prostriedok v čase „destabilizujúcich“ krokov proruského suseda. Uviedol to v sobotu poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.


Blaszczak sa v Jarylowke na východe Poľska stretol s niektorými z vojakov, ktorých v poslednom čase poslali k bieloruskej hranici. Zdôraznil tam, že zvýšená vojenská prítomnosť je výlučne odstrašujúcim, nie nepriateľským krokom, ako to tvrdia Minsk a Moskva.


„Niet pochýb, že bieloruský režim spolupracuje s Kremľom a že cieľom útokov na poľskú hranicu je narušiť stabilitu našej krajiny,“ povedal Blaszczak.

4. júna 2021, 9:30 Čas čítania 11:49 Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom

Minulý týždeň dva bieloruské vojenské vrtuľníky nakrátko vstúpili do vzdušného priestoru Poľska, čo Varšava označila za úmyselnú provokáciu. Provládna skupina v Bielorusku tiež nedávno tvrdila, že poľskí politici, podporujúci Ukrajinu vo vojne proti útočiacemu Rusku, „svojimi činmi a rétorikou rozdúchavajú oheň vojny“, pričom ich vraj  „poháňa šovinizmus“.


Blaszczak tento týždeň oznámil, že na hranici s Bieloruskom umiestnia celkovo 10 000 príslušníkov armády a jednotiek územnej obrany. Budú tam pôsobiť spolu s obvyklou pohraničnou strážou.


Poľsko je znepokojené aj prítomnosťou žoldnierov ruskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku a migrantmi z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia nelegálne dostať do krajiny z Bieloruska.


Poľsko a ďalšie krajiny východného krídla NATO obviňujú režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že migrantov cielene privádza k hraniciam v rámci takzvanej hybridnej vojny zameranej na vyvolávanie nestability na Západe.

31. mája 2021, 14:30 Čas čítania 5:57 Novinára Ramana Prataseviča nepopravia, budú ho využívať ako zdroj informácií (Rozhovor) Novinára Ramana Prataseviča nepopravia, budú ho využívať ako zdroj informácií (Rozhovor)
Domov
Zdieľať
Diskusia