Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. augusta 2023 o 8:55
Čas čítania 0:31

Zomrel posledný veterán legendárnej bitky z 2. svetovej vojny. Dožil sa úctyhodných 102 rokov, získal vzácne vyznamenanie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Lawrence Churcher sa dožil úctyhodného veku 102 rokov.

Lawrence Churcher, pravdepodobne posledný veterán Britského kráľovského námorníctva, ktorý prežil bitku o Dunquerqe, zomrel vo veku 102 rokov.


Churcher, ktorý sa narodil v Portsmouthe v okrese Hampshire, zomrel v domove dôchodcov vo Farehame 10. augusta, len niekoľko dní pred svojimi 103. narodeninami, oznámila charitatívna organizácia Project 71, ktorá podporuje veteránov z druhej svetovej vojny.


Organizácia na sociálnej sieti Facebook takisto uviedla, že Churcher sa považuje za posledného známeho veterána, ktorý prežil evakuáciu vyše 338 000 vojakov britského expedičného zboru (BEF) a časti spojeneckých vojakov z prístavného mesta Dunquerqe v rámci operácie Dynamo v roku 1940. Evakuovať sa mu podarilo na jednej lodi spoločne s jeho dvoma bratmi, Edwardom a Georgeom, spresnil Project 71.


Churcher bol vyznamenaný aj francúzskym Radom Čestnej légie. „Skutočne pozoruhodný muž, milovaný a rešpektovaný všetkými, ktorí ho poznali,“ uvádza charitatívna organizácia.

dunkirk
Zdroj: Dunkirk
Domov
Zdieľať
Diskusia