Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
14. augusta 2023, 18:20
Čas čítania 1:04

Máš pozemok v týchto oblastiach Slovenska? Štát ho od teba odkúpi, má 70 miliónov eur pre majiteľov

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Takýto objem financií sa na výkup pozemkov neuvoľnil ešte nikdy v slovenskej histórii.

Riaditelia národných parkov (NP) na Slovensku apelujú na súkromných vlastníkov pozemkov, aby využili ponuku na ich výkup z plánu obnovy. Celkovo je na to určených 68 miliónov eur. Riaditeľ Správy NP Veľká Fatra Eduard Apfel v pondelok zhodnotil, že takýto objem financií sa na výkup pozemkov neuvoľnil nikdy v slovenskej histórii.

„Je to dobrá príležitosť pre bežných ľudí, aby predali pozemky, ak tak chcú urobiť,“ zhodnotil Apfel. Zdôraznil, že je to šanca na ochranu prírodného dedičstva pre budúce generácie.

Správu nad vykúpenými pozemkami získajú správy NP. Svoje pozemky v NP môžu ponúknuť aj právnické osoby. 

„Vďaka vlastníctvu a dohodám s majiteľmi máme v Tatranskom národnom parku 54 percent územia v najprísnejšom režime ochrany. Vieme podporovať mäkký turizmus, vychádzať v ústrety návštevníkom a zároveň plniť svoju základnú funkciu, chrániť tú najcennejšiu prírodu,“ uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Lepšiu šancu už možno mať nebudú

Správy NP komunikujú o možnosti výkupu aj priamo so starostami a s obyvateľmi.„Zabezpečili sme koordinátorov výkupu pozemkov na správe, ktorí odpovedajú na otázky občanov v súvislosti s výkupom. Záujemcovia nám môžu buď zavolať na dedikované číslo, alebo si dohodnúť osobnú konzultáciu na správe NP,“ zdôraznil riaditeľ Správy Pieninského NP Vladimír Kĺč.

18. februára 2024, 14:30 Čas čítania 4:41 Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor)

Kontakty na koordinátorov výkupu sa nachádzajú na oficiálnych stránkach každej správy NP. Vlastníci, ktorí potrebujú viac informácií o tom, ako ponúknuť svoj pozemok v NP na výkup štátom, sa môžu prihlásiť na on-line informačný seminár, ktorý organizuje ministerstvo životného prostredia. Ten sa bude konať 15. augusta.

Predaj je dobrovoľný, uskutoční sa až po schválení ponuky a následnom podpise zmluvy s vlastníkom. Počas septembra sa začne s vyhodnocovaním ponúk, potrvá to do konca októbra.

Pozemky na odpredaj môžu ponúkať fyzické, ale aj právnické osoby. Podľa riaditeľov národných parkov ide o jedinečnú príležitosť a záujemcovia by ju mali využiť čo najskôr.
Pozemky na odpredaj môžu ponúkať fyzické, ale aj právnické osoby. Podľa riaditeľov národných parkov ide o jedinečnú príležitosť a záujemcovia by ju mali využiť čo najskôr. Zdroj: TASR/Daniel Stehlík
Domov
Zdieľať
Diskusia