Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
16. augusta 2023 o 16:48
Čas čítania 0:44

Nová dopravná značka zaskočila vodičov vo Francúzsku. Čo znamená tento biely kosoštvorec?

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dopravné označenie má vymedzovať špeciálny jazdný pruh, v ktorom môžu jazdiť vybrané typy vozidiel.

Na francúzskych cestách sa začala objavovať nová dopravná značka. Vodičov môže prekvapiť netradičným znakom bieleho kosoštvorca na modrom pozadí, informuje francúzsky portál actu.fr

Takáto dopravná značka má slúžiť na označenie jazdného pruhu vyhradeného na jazdu so spolujazdcom, ale aj kategórie vozidiel ako osobné vozidlá s najmenej dvomi osobami, elektromobily, autobusy, taxíky či prostriedky verejnej dopravy.

Chcú tak znížiť emisie a zlepšiť situáciu na cestách

Nachádza sa na dopravných úsekoch s minimálne tromi jazdnými pruhmi a jej hlavným účelom má byť zníženie počtu vozidiel na počet prepravovaných osôb, v dôsledku ktorého chce krajina docieliť celkové zníženie emisií.

Účastníkov cestnej premávky má nabádať na to, aby uprednostňovali verejnú dopravu či jazdu s viacerými osobami vo vozidle. Francúzi zároveň očakávajú, že sa vďaka novému dopravnému značeniu podarí skrátiť potrebný čas na prepravu.

Francúzsky portál však upozorňuje na to, že ak policajti v jazdnom pruhu odhalia vodičov, ktorí doň nepatria, hrozí im pokuta až 135 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia