Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. augusta 2023, 10:30
Čas čítania 0:37

Litva sa uzatvára pred Bieloruskom. Niektoré hraničné priechody osadili ostatným drôtom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Časť priechodov zostáva zatiaľ otvorená, na jednej tretine však budú betónové steny a ostatné drôty.

Litva dočasne uzatvorila dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom. Dôvodom je prítomnosť žoldnierov ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny na bieloruskom území. V noci na piatok to uviedla agentúra DPA, informuje TASR.


Litovská vláda v stredu rozhodla, že od piatka dočasne uzatvorí hraničné priechody Šumskas a Tverečius. Podľa litovskej ministerky vnútra Agné Bilotaité na týchto priechodoch inštalujú betónovú stenu a ostnatý drôt. Ostatné priechody medzi Litvou a Bieloruskom zostanú otvorené, čo sa týka aj najväčšieho priechodu Medininkai, kam bude presmerovaná doprava zo Šumskasu a z Tverčiusu.

12. augusta 2023, 19:54 Čas čítania 0:52 Poľsko posiela na hranicu s Bieloruskom 10 000 vojakov. Reagujú na narušenie hranice a vagnerovcov Poľsko posiela na hranicu s Bieloruskom 10 000 vojakov. Reagujú na narušenie hranice a vagnerovcov

Bilotaité dodala, že toto nariadenie by malo obmedziť aj nezákonnú pašerácku činnosť. Riaditeľ litovskej pohraničnej stráže Rustamas Liubajevas sa však domnieva, že uzatvorenie spomínaných dvoch priechodov, ktoré využívajú prevažne ľudia a ľahšie vozidlá, nebude mať na cezhraničný pohyb tovaru žiaden výraznejší vplyv.


Podobne ako Poľsko a Lotyšsko, aj Litva sa obáva činnosti žoldnierskej skupiny vagnerovcov, ktorej členovia sa do Bieloruska presunuli po júnovom neúspešnom pokuse o zosadenie vrchného velenia ruskej armády.

Domov
Zdieľať
Diskusia