Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
20. augusta 2023, 19:17
Čas čítania 0:48

Už bežné používanie mobilov môže zvyšovať riziko rakoviny mozgu. Apple odporúča používať handsfree či reproduktor

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Mobily vysielajú žiarenie, ktoré môže prispieť k vzniku rakoviny

Mobilné telefóny môžu svojím žiarením negatívne vplývať na zdravie ich používateľov. Spoločnosť Apple, vyrábajúca najznámejší smartfón iPhone, dokonca jeho používateľom odporúča používať funkciu handsfree a nepribližovať ho dlhodobo k hlave. Odporúčanie sa podľa TV Markíza týka predovšetkým najnovších modelov vrátane iPhone SE a iPhone 14 Pro Max.

Upozornenie na zdravotné riziká smartfónov nie je nové. Už v roku 2020 sa vedec zameraný na verejné zdravie z Kalifornskej univerzity v Berkeley Joel Moskowitz vyjadril, že „približne tisíc hodín celoživotného používania mobilného telefónu, teda asi 17 minút denne počas 10 rokov, je spojených so štatisticky významným 60-percentným nárastom výskytu rakoviny mozgu“.

Hoci Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zatiaľ nepotvrdila žiadne nepriaznivé účinky spôsobené používaním mobilných zariadení, elektromagnetické žiarenie zaradila do kategórie potenciálnych karcinogénov.

Žiarenie, ktoré produkujú mobilné telefóny, sa vyjadrujú v pomere wattov na jeden kilogram, ktoré pohlcuje ľudské telo. Európska únia povoľuje hodnotu 2 w/kg. Najsilnejšie žiarenie vyžaruje Motorola Edge s hodnotou 1,79 w/kg. Najmenej žiarenia produkuje Samsung Galaxy Note 10+ 5G, a to len 0,19 w/kg.

ziarenie
Zdroj: Twitter/ Digital Information World

Mobilné zariadenia značky Apple sa v tomto zozname umiestnili približne v polovici. iPhone 11 vykazoval hodnotu 0,95 w/kg, iPhone 12 a 14 mali rovnako 0,98 w/kg a iPhone 13 0,99 w/kg. Celý rebríček nájdeš na stránke Digital Information World.

Domov
Zdieľať
Diskusia