Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
22. augusta 2023, 6:38
Čas čítania 0:55

Komáre si vyvinuli odolnosť voči repelentom. Následky pocítime všetci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Komár piskľavý je podľa najnovšieho výskumu odolný voči rôznym bežným prípravkom na hubenie hmyzu, ktoré bránili šíreniu západonílskej horúčky.

Komáre, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v Európe, si vyvinuli silnú odolnosť voči prípravkom na ničenie hmyzu. Na novú štúdiu Inštitútu tropickej medicíny v Antverpách upozornila v pondelok agentúra Belga.


Štúdia ITG upozorňuje, že odolnosť vyvinutá pri druhu komár piskľavý, nie je bez následkov pre širokú verejnosť, pretože bude brániť napríklad v boji proti šíreniu západonílskej horúčky.


Niekoľko krajín v regióne Stredozemného mora už zaznamenalo takéto prípady rezistencie komárov, ale ITG si to overil vlastným výskumom. Ten potvrdil odolnosť komára piskľavého voči rôznym bežným insekticídom, ako je permetrín, deltametrín, malatión, bendiokarb a dokonca aj DDT.


Komáre skúmané v laboratóriách ITG boli vystavené týmto insekticídom na 24 hodín a menej ako 90 percent z nich po tomto čase uhynulo, čo vedcom umožňuje hovoriť o rezistencii.
Toto zistenie je zlou správou pre verejnosť, pretože poštípanie komárom môže preniesť na človeka niekoľko chorôb.


„V snahe čeliť rizikám infikovania, najmä šíreniu západonílskej horúčky, je častou reakciou postrek insekticídmi. Ale s nadobudnutou rezistenciou už tento spôsob kontroly nebude alternatívou a ľudia budú zraniteľnejší,“ uvádza sa v správe ITG. Vedci teraz využívajú biodiverzitu a umelú inteligenciu na vývoj nových ekologických nástrojov na boj proti chorobám prenášaným komármi.


Prípadov západonílskej horúčky v posledných rokoch v Európe pribúda. Vírus postihuje najmä vtáky a kone, ale bolo hlásených aj niekoľko prípadov u ľudí. U malej časti infikovaných sa objavia príznaky podobné chrípke, ktoré v zriedkavých prípadoch môžu viesť až k smrti.

Komár piskľavý.
Komár piskľavý. Zdroj: Flickr∕Donald Hobern
Domov
Zdieľať
Diskusia