Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. augusta 2023, 10:15
Čas čítania 0:41

Typ lietadla, v ktorom zomrel Prigožin, sa ešte nikdy nezrútil. V Rusku havaroval stroj, ktorý mal za 20 rokov skvelú spoľahlivosť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pri jedinej nehode tohto typu lietadla, ktorá aj tak skončila bezpečným pristátím, došlo k ľudskému pochybeniu.

Lietadlá typu Embraer Legacy 600, z ktorých jedno sa v stredu zrútilo v ruskej Tverskej oblasti podľa ruských úradov na palube aj s vodcom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom, zaznamenali za uplynulých 20 rokov v prevádzke iba jednu nehodu. Nešlo pritom o technickú chybu. 

Súkromné lietadlá Embraer Legacy 600 brazílskej výroby sú v prevádzke od roku 2002. K dosiaľ jedinej zaznamenanej nehode tohto stroja došlo v roku 2006, keď sa vo vzduchu zrazilo s ďalším lietadlom, píše International Aviation HQ. I napriek vážnemu poškodeniu lietadla sa vtedy pilotovi podarilo bezpečne pristáť.

Brazílske vzdušné sily v roku 2008 po vyšetrovaní tohto incidentu došli k záveru, že chyba bola na strane dvoch amerických pilotov, dispečerov a chybnej komunikácie. Právnici pilotov vtedy tvrdili, že za zrážku môžu jednotliví dispečeri letovej prevádzky a nedostatky v brazílskom systéme riadenia letovej prevádzky.

Firma od roku 2019 nezabezpečuje údržbu lietadlám v Rusku

Brazílska firma Embraer, ktorá tieto lietadlá vyrába, v reakcii na stredajší pád lietadla pri Moskve uviedla, že od roku 2019 nezabezpečuje údržbu predmetného stroja a dodržiava medzinárodné sankcie uvalené na Rusko.

prigožin
Zdroj: Youtube/reprofoto, TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia