Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. augusta 2023 o 19:00
Čas čítania 1:25

VIDEO: Takto vandali bez mihnutia oka poškodili svetoznámu pamiatku vo Florencii. Sprejmi zneuctili chodbu zo 16. storočia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na sedem stĺpov historickej krytej chodby nasprejovali čiernou farbou nápis „DKS 1860“.

Dvaja nemeckí turisti sú podozriví zo zámerného poškodenia stĺpov slávneho Vasariho koridoru v talianskom meste Florencia, ktorý spája obrazovú galériu Galleria degli Uffizi s palácom Palazzo Pitti. Prípad vyvolal v Taliansku obrovské rozhorčenie.


Muži údajne čiernou farbou nastriekali nápis „DKS 1860“ na sedem stĺpov historickej krytej chodby či krytého nadchodu a farbou pomaľovali aj jej vnútorné priestory. Nápis môže byť odkazom na futbalový klub 1860 Mníchov z tretej nemeckej ligy, uvádzajú vyšetrovatelia.
Údajných páchateľov identifikovali podľa záznamov bezpečnostných kamier v okolí, potvrdila florentská polícia vo štvrtok.

Policajti našli dôkazy

Vyšetrovatelia na záberoch videli, ako Nemci po údajnom čine vstupujú do domu na námestí Piazza della Signoria. Policajti vošli do domu a našli tam v byte 11 mužov, všetci boli vo veku od 20 do 30 rokov.


Počas prehliadky našli policajti dve farby v spreji, ako aj kusy oblečenia, ktoré mali na sebe podozrivé osoby zachytené na kamerových záznamoch.


Nápisy boli objavené v stredu nadránom na stĺpoch Vasariho koridoru – pokladaného za jednu z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok Talianska.


Starosta Florencie Dario Nardella to označil za „hanebný vandalský čin“. Nemecký riaditeľ galérie Galleria degli Uffizi vo Florencii Eike Schmidt tiež ostro odsúdil nápis nastriekaný v koridore.


Krytú spojovaciu chodbu, teda nadchod, navrhol majstrovský taliansky architekt a maliar Giorgio Vasari v 16. storočí. Chodba vedie z galérie Galleria degli Uffizi cez most Ponte Vecchio až do paláca Palazzo Pitti na druhom brehu rieky Arno.


Súkromná chodba dlhá takmer kilometer bola postavená preto, aby mohla mocná rodina Mediciovcov bezpečne a nerušene prechádzať zo svojej súkromnej rezidencie do sídla vlády v Palazzo Vecchio. V tomto krytom nadchode sa nachádza zbierka autoportrétov maliarov od 14. do 20. storočia.

Domov
Zdieľať
Diskusia