Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová TASR
25. augusta 2023, 12:17
Čas čítania 0:38

V Grécku zatkli 79 ľudí, ktorí zakladali požiare. Ste spodina, odkázal im nahnevaný minister a všetkým sľúbil tvrdé tresty

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Stovky hasičov v Grécku bojujú s lesnými požiarmi, nad ktorými sa snažia získať prevahu. Veľké lesné požiare horia vo viacerých častiach krajiny nekontrolovateľne už šiesty deň a doposiaľ si vyžiadali 20 obetí.

Grécky minister pre civilnú ochranu Vassilis Kikilias informoval, že polícia zatkla až 79 ľudí obvinených z podpaľačstva. Odkázal im, že sa dopúšťajú zločinov proti vlastnej krajine, a označil ich za „podpaľačskú spodinu“, informuje BBC.

Kikilias tvrdí, že na hore Parnitha sa podpaľači v posledných dňoch niekoľkokrát pokúsili o založenie nových lesných požiarov. Tie tento týždeň zabili najmenej 20 ľudí. „Podpaľačská spodina zakladá požiare, ktoré ohrozujú lesy, majetok a predovšetkým ľudské životy. Nedostaneš sa z toho, nájdeme ťa, budeš sa zodpovedať,“ vyhlásil minister. 

Uviedol, že Grécko čelí najhoršiemu letnému obdobiu lesných požiarov od roku 2009, keď boli zavedené mapy s informáciami o miere rizika vzniku požiarov.

Zhoreli desaťtisíce hektárov pôdy

Oheň doposiaľ v severnom Grécku spálil vyše 60-tisíc hektárov pôdy a ďalších 5-tisíc hektárov zhorelo západne od Atén, vyplýva to z odhadov gréckeho národného observatória pre lesné požiare, pôsobiaceho na Aristotelovej univerzite v Solúne.

Teplé a suché počasie, ktoré zvyšuje riziko vzniku požiarov, bude podľa meteorológov pretrvávať v krajine až do piatka.

požiare
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia