Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. septembra 2023, 15:08
Čas čítania 0:55

Slovenská polícia pri preverovaní nelegálnych migrantov zachytila dvoch teroristov. Hamran prezradil, čo s nimi bude

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Z dôvodu mimoriadnej situácie ich podľa Štefana Hamrana nemožno vyhostiť.

Polícia pri preverovaní nelegálnych migrantov zachytila aj dvoch teroristov. Informoval o tom prezident Policajného zboru Štefan Hamran s tým, že ich z dôvodu mimoriadnej situácie nemožno vyhostiť. Zároveň potvrdil, že v súvislosti s migrantmi sa doteraz nezaznamenala trestná činnosť. Mrzí ho, že sa téma nelegálnej migrácie zneužíva v predvolebnej kampani.


Nelegálna migrácia podľa neho enormne narástla v celej Európe. Hamran deklaroval, že situáciu monitorujú a migrantov preverujú v databázach. „Sme jediná krajina, ktorá každého nelegálneho migranta zavedie do systému,“ skonštatoval. Na konci procedúry je možné každého administratívne vyhostiť, okrem Sýrčanov a občanov Afganistanu. „Je tam administratívna prekážka ich vyhostenia, rozhodla tak Európska únia,“ povedal.

Slovensko-maďarské hranice nie je možné uzavrieť

Uzavrieť slovensko-maďarské hranice nie je podľa policajného šéfa možné. „Narazíte na schengenský kódex,“ podotkol. Upozornil tiež, že polícia na to okrem iného nemá prostriedky ani sily. Hamran zároveň apeluje na zmeny vo vydávaní potvrdení o zotrvaní migrantov na území SR, ktoré situáciu s migrantmi komplikuje. Polícia podľa neho v júni požiadala o vyčlenenie síl z armády, no zatiaľ im nebolo vyhovené.


Policajný prezident takisto oznámil, že minulý týždeň podpísala slovenská a maďarská polícia dodatok k dohode o spolupráci. Poukázal na to, že slovenská polícia sa dosiaľ nemohla podieľať na protimigrantských opatreniach na celom území Maďarska.


Hamran zároveň potvrdil, že Robert Gucký končí vo funkcii riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície. Odchod podľa neho avizoval už skôr. Poprel, že by Gucký žiadal uzavretie hraníc.

Hamran
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia