Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. septembra 2023 o 17:05
Čas čítania 0:45

Útok žralokov takmer usmrtil posádku katamaranu, keď sa plavila 800 kilometrov od pevniny. Incident má bizarné vysvetlenie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Žraloky si malé plavidlo zrejme zmýlili s veľrybou.

Traja námorníci sa počas plavby okolo zeme vo štvrtok museli uchýliť do bezpečia na austrálsku pevninu, pretože ich katamaran takmer potopili útoky žralokov v Koralovom mori. 


Posádka sa okolo sveta vydala 1. júla 2021 z ruského Petrohradu a problémy so žralokmi mali počas plavby z Vanuatu.

Záchranu dvoch Rusov a jedného Francúza asi 835 kilometrov juhovýchodne od austrálskeho pobrežia koordinoval austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť. Trojicu námorníkov zachránila nákladná loď plaviaca sa pod panamskou vlajkou. Oba nafukovacie trupy ich deväťmetrového katamaranu boli poškodené po niekoľkých útokoch žralokov.

Pre človeka nie sú nebezpečné

S najväčšou pravdepodobnosťou útočili exempláre druhu žraloček brazílsky, ktorý nie je považovaný za nebezpečného pre človeka. Letecké zábery zo záchrany námorníkov zachytávajú ich ťažko poškodenú loď, pričom jednému z trupov katamaranu chýbala celá predná časť.


Podľa jedného zo zachránených námorníkov Stanislava Beriozkina si žraloky loď pomýlili s veľrybou. Posádka podľa neho bola pripravená na žraloky, no nie na také množstvo. „Bolo ich veľa, možno dvadsať alebo tridsať, možno viac,“ povedal.


Beriozkin s kolegami na ochranu nafukovacích trupov katamaranu použili ochranný dvojvrstvový materiál. Niektoré zo žralokov však podľa neho vyskočili a hrýzli do častí nad touto ochranou vrstvou. 

Žralok
Zdroj: JSUBiology, TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia