Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. septembra 2023 o 16:00
Čas čítania 1:18

V meste na východe Slovenska vzrástli ceny obedov o 19 % za jediný polrok. V týchto krajoch si podniky účtujú najviac

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

V medziročnom porovnaní bol najvýraznejší nárast cien v Trenčianskom kraji, kde sa priemerné platby za obedy zvýšili o 33 %.

Za obedy platili najvyššie sumy v auguste ľudia v Košickom a Prešovskom kraji. Spomedzi krajov zaznamenal najvyšší nárast platieb v porovnaní s februárom 2023 Prešovský kraj. Za pol roka tam priemerné účty za obedy vzrástli o 19,2 %, nominálne o 1,50 eura. Vyplýva to z najnovších dát TRC indexu spoločnosti Edenred k augustu 2023.

Za uplynulých šesť mesiacov zaznamenal dvojciferný nárast priemerných platieb za obed aj Košický kraj, v ktorom ceny stúpli o 12 %. Najstabilnejšie platby v sledovanom období boli v Nitrianskom kraji, kde sa za šesť mesiacov zdvihli o 2 %.

„Je zaujímavé, že v krajoch s najvyššou nezamestnanosťou stúpli náklady zamestnancov na stravu najviac. Zamestnávatelia by mali nárast cien zohľadňovať vo výške svojho príspevku, pretože existuje priama súvislosť medzi kvalitou stravovania a pracovným výkonom zamestnancov,“ uviedla riaditeľka pre verejné záležitosti zo spoločnosti Edenred Lívia Bachratá.

Obedy za takmer 10 eur

V Košickom kraji stál obed 9,32 eura a v Prešovskom kraji 9,31 eura. Na treťom mieste sa za nimi umiestnil Banskobystrický kraj, kde obed stál 8,84 eura. Nasledoval Žilinský s 8,82 eura a Trnavský kraj s priemernými platbami za obed na úrovni 8,59 eura. V Nitrianskom kraji bola priemerná cena obeda 8,17 eura, v Bratislavskom 8,07 eura a na poslednom mieste bol Trenčiansky kraj s 8,03 eura.

1. júna 2024 o 9:15 Čas čítania 2:35 Financovanie strán na Slovensku je transparentnejšie ako v starých členských štátoch EÚ. Problémy majú nové strany Financovanie strán na Slovensku je transparentnejšie ako v starých členských štátoch EÚ. Problémy majú nové strany

V medziročnom porovnaní bol najvýraznejší nárast cien v Trenčianskom kraji, kde sa priemerné platby za obedy zvýšili o 33 %. K medziročnému nárastu o 23 % došlo v Prešovskom kraji a za obedy platili občania v Košickom kraji o 15,5 % viac ako pred rokom.

„Minimálna výška príspevku na stravu sa má na jeseň zvýšiť z terajších 5,48 eura na 5,85 eura, čo zaostáva nielen za reálnymi cenami obedov, ale aj za optimálnou výškou príspevku. Tá je v súčasnosti 7,30 eura a na jeseň po zvýšení príspevku na stravu bude 7,80 eura,“ pripomenula Bachratá s tým, že legislatíva umožňuje zamestnávateľom prispievať na stravu zamestnancov vo vyššej sume, ako je minimálny príspevok.

Do platieb stravovacou kartou sú zarátané celé útraty za jedlo, občerstvenie alebo kávu.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia