Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
16. septembra 2023, 20:08
Čas čítania 1:07

Taliansky ostrovček so 6,5-tisíc obyvateľmi čelí historickému náporu migrantov. Podľa premiérky je situácia neúnosná

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na ostrov príde aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Taliansky ostrov Lampedusa čelí historicky najpočetnejšiemu návalu migrantov. Súvisí to s globálnym trendom, keďže septembrový nápor v Európe stúpol v porovnaní s prvými 8 mesiacmi roka o 96 %. Taliansku trasu si tento rok vybralo 124 000 migrantov. Vlani ich za rovnaké obdobie bolo 65 500. 

V hlavnom prijímacom centre na Lampeduse bolo vo štvrtok ráno zhruba 7 000 ľudí, hoci tam majú kapacity len pre 400 osôb. Z ostrova mali na Sicíliu previezť približne 5 000 ľudí. V sobotu prišlo na Lampedusu asi 13 ľudí so 600 migrantmi na palube. Populácia maličkého ostrova je len 6 556 obyvateľov.


Talianska premiérka Giorgia Meloniová v piatok vyhlásila, že súčasný migračný tlak na jej krajinu je neúnosný. Zároveň vyzvala Európsku úniu, aby túto záležitosť riešila. V tejto súvislosti prijala pozvanie od Meloniovej šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová, ktorá by mala Lampedusu navštíviť v nedeľu.

Podľa premiérky Giorgie Meloniovej je tlak migrantov prichádzajúcich do krajiny neúnosný. Vyzvala zároveň Európsku úniu, aby zasiahla. „Migračný tlak, ktorý zažíva Taliansko od začiatku tohto roka, je neudržateľný,“ uviedla Meloniová, pričom dodala, že tento tlak vychádza z „náročnej medzinárodnej situácie“ v Afrike.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom


Hovorkyňa EK uviedla, že Európska únia je pripravená pomôcť Taliansku vyrovnať sa s náporom migrantov a utečencov prichádzajúcich po mori na malý ostrov Lampedusa. S prijímaním migrantov pomôže aj Nemecko, ktoré sa odvoláva na mechanizmus solidarity EÚ. 

Berlín má prijať 3 500 žiadateľov o azyl.

LampedusaLampedusaLampedusaLampedusa
Zobraziť galériu
(4)



Domov
Zdieľať
Diskusia