Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. septembra 2023 o 8:26
Čas čítania 1:13

GALÉRIA: Ničivé záplavy v Líbyi za sebou zanechali spúšť a tisíce obetí. Podľa expertov sa rozsiahlej tragédii dalo zabrániť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

S lepšie fungujúcou koordináciou mohli (úrady) vydať výstrahy a orgány krízového riadenia by boli schopné vykonať evakuáciu ľudí, upozornila Svetová meteorologická organizácia.

Počet obetí ničivých záplav v meste Derna na východe Líbye sa zvýšil na 11 300, ďalších 10 100 ľudí je stále nezvestných. V nedeľňajšej správe o situácii to uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí. Civilisti boli z Derny evakuovaní a prístup do mesta majú len záchranárske tímy. Vysídlených je najmenej 30-tisíc obyvateľov z Derny, tisícky ďalších z priľahlých miest sú takisto bez domova.

Rozsiahle povodne v prístavnom meste Derna spôsobila búrka Daniel, ktorá sa východnou časťou Líbye prehnala minulú nedeľu. V dôsledku búrky sa tam pretrhli dve neďaleké priehrady. 

Svetová meteorologická organizácia upozornila, že väčšine úmrtí spôsobených ničivými záplavami v Líbyi sa dalo zabrániť, ak by tamojšie systémy včasného varovania a krízového riadenia fungovali správne.

Bilancia obetí zrejme vzrastie

Na iných miestach východnej Líbye evidujú dosiaľ 170 mŕtvych. Záchranné a pátracie operácie pokračujú a očakáva sa, že bilancia obetí vzrastie. Podľa šéfa líbyjskej pobočky humanitárnej organizácie Červený kríž a Červený polmesiac Tamera Radana stále existuje nádej, že záchranári nájdu v sutinách preživších. 

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Svetová zdravotnícka organizácia v sobotu oznámila, že zatiaľ oficiálne identifikovali 3 958 obetí. Maltská civilná ochrana uviedla, že záchranný tím z Malty našiel v piatok na pláži v Derne niekoľko sto tiel. Pátracie tímy prečesávajú ulice, zničené budovy a dokonca aj more v snahe nájsť ďalšie telá.

Do oblasti v nedeľu dorazilo 29 ton liekov a zdravotných potrieb pre takmer 250 000 ľudí, uviedla WHO. Líbyjské úrady informovali, že vzhľadom na rastúce obavy o bezpečnosť vody začali odoberať vzorky a od nedele budú očkovať záchranárov, zdravotníkov a deti.

Táto kombinácia satelitných snímok od spoločnosti Maxar Technologies zachytáva okolie prístavu v Líbyi 1. júla 2023 (hore) a rovnakú oblasť poškodenú povodňami v stredu 13. septembra 2023.Táto kombinácia satelitných snímok od spoločnosti Maxar Technologies ukazuje štvrť Derna v Líbyi 1. júla 2023 (hore) a rovnakú oblasť poškodenú povodňami v stredu 13. septembra 2023.Na kombosnímke zo satelitnej snímky Planet Labs pohľad na priehradu v líbyjskom meste Derna 2. septembra 2023 (hore) a po jej pretrhnutí 12. septembra 2023 (dole).Ľudia doručujú darované oblečenie do mesta Derna v Líbyi v sobotu 16. septembra 2023. Pre mnohých Líbyjčanov katastrofálne záplavy podporili pocit jednoty. Kolektívny smútok sa v krajine zmietanej 12-ročnými konfliktmi a rozdelením premenil na výkrik národnej jednoty.
Zobraziť galériu
(12)

V Líbyi panuje chaos od povstania v roku 2011, pri ktorom zvrhli a zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Krajina je rozdelená medzi tzv. vládu národnej jednoty sídliacu v hlavnom meste Tripolis na západe, ktorá má podporu OSN, a súperiacu vládu na východe. Obe strany sa opierajú o podporu viacerých miestnych ozbrojených skupín, ako aj regionálnych a svetových mocností.

Domov
Zdieľať
Diskusia