Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. septembra 2023, 11:43
Čas čítania 1:11

Scenáristi z Hollywoodu dosiahli, čo chceli. Dohodli sa so štúdiami, zrejme dostanú vyššie platy aj záruky proti AI

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Americkí scenáristi dosiahli predbežnú dohodu o ukončení štrajku.

Po takmer piatich mesiacoch sa podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu medzi odbormi zastupujúcimi štrajkujúcich amerických scenáristov a hollywoodskymi štúdiami a streamovacími platformami.

Oznámilo to v nedeľu Združenie amerických scenáristov (WGA) s tým, že konečnú podobu dohody musí schváliť vedenie WGA a jeho členovia, informujú agentúry DPA a AP.

„S hrdosťou môžeme povedať, že táto dohoda je výnimočná — jej súčasťou sú významné profity a záruky pre scenáristov v každom sektore,“ uviedlo WGA v e-maile rozoslanom svojim členom. Zároveň zdôraznilo, že kým sa nedosiahne konečná dohoda, štrajk scenáristov bude pokračovať.

Agentúra AP pripomenula, že predbežnú dohodu o ukončení predchádzajúceho štrajku scenáristov v roku 2008 schválilo viac ako 90 percent členov WGA.

Predbežná dohoda je výsledkom niekoľkodňových rokovaní predstaviteľov WGA a Aliancie filmových a televíznych producentov (AMPTP), zastupujúcej filmové štúdiá, streamovacie služby a producentov. Obe strany si sadli za jeden stôl prvýkrát po mnohých týždňoch. Na rozhovoroch sa údajne zúčastnili aj Bob Iger, šéf The Walt Disney Company, a David Zaslav, riaditeľ mediálneho gigantu Warner Bros. Discovery.

Štrajkovalo viac ako 11-tisíc scenáristov 

Vyše 11-tisíc hollywoodskych televíznych a filmových scenáristov vstúpilo začiatkom mája do štrajku po tom, ako nedosiahli dohodu o vyšších platoch a lepších pracovných podmienkach so štúdiami a streamovacími spoločnosťami. Požadovali aj reguláciu využívania umelej inteligencie (AI).

26. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 5:48 Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou

V polovici júla sa k scenáristom s podobnými požiadavkami pridalo okolo 160-tisíc hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA. Vyriešenie tohto sporu je zatiaľ v nedohľadne — od začiatku štrajku obe strany ešte nerokovali.

Štrajky hercov a scenáristov v USA po viac ako 60 rokoch takmer ochromili Hollywood, keďže sa nemôžu nakrúcať prakticky žiadne filmy a seriály. Herci pre štrajk nemôžu propagovať svoje filmy. Uvedenie filmov do kín bolo odložené a ovplyvnený bol aj harmonogram udeľovania rôznych cien. Napríklad odovzdávanie televíznych cien Emmy sa z polovice septembra odložilo na január 2024.

Štrajk hercov a scenáristov
Zdroj: Getty Images North America/Mario Tama/Staff
Domov
Zdieľať
Diskusia