Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
30. septembra 2023, 10:13
Čas čítania 0:46

Na Slovensku je 80-tisíc voľných pracovných miest, ktoré Slováci nechcú. Vláda udelí ďalšie národné víza a obsadia ich cudzinci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Každý rok u nás môže národné víza získať dvetisíc cudzincov. Ľudia z krajín mimo Európskej únie ich dostanú najviac na jeden rok.

Slovenská vláda plánuje udeliť ďalšie národné víza pre cudzincov z tretích krajín, ktorí u nás chcú pracovať. Obsadiť by mohli niektoré z 80-tisíc voľných pracovných miest na našom trhu. Slováci o tieto pozície dlhodobo nemajú záujem, v reportáži o tom informovala RTVS.

Ich príchod naše platy neovplyvní

Každý rok môže národné víza získať dvetisíc cudzincov. Ľudia z krajín mimo Európskej únie ich dostanú najviac na jeden rok. „Podporujeme regulovanú pracovnú migráciu, ktorá nepodporuje sociálny dumping a nebude tak vytvárať tlak na znižovanie platov,“ uviedla hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová s tým, že príchod cudzincov by nemal negatívne ovplyvniť platy Slovákov. 

Podľa rezortu práce by na Slovensko mali pricestovať pracovníci, ktorí nastúpia na chýbajúce pozície v doprave, strojárskom či automobilovom priemysle, zdravotníctve a IT sektore.

„Ide najmä o krajiny, s ktorými slovenský priemysel má skúsenosť, resp. o príslušníkov tretích krajín, s ktorými máme dobré skúsenosti. Zamestnávatelia tak vedia náborovať práve zamestnancov, ktorých práve potrebujú,“ povedal Juraj Káčer, štátny tajomník ministerstva práce.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Príchod zahraničných pracovníkov pozitívne vnímajú aj firmy. Tie, ako uviedla hovorkyňa spoločnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová, vítajú „každé jedno zjednodušenie a zrýchlenie zákonných procesov pri prijímaní pracovníkov z tretích krajín“.

automobilka, KIA
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Domov
Zdieľať
Diskusia