Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
30. septembra 2023, 14:49
Čas čítania 0:50

Minister obrany Sklenár sa v Kyjeve stretol so Zelenským. Ukrajinský prezident najviac ďakoval za stíhačky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident na stretnutí vyzdvihol všetku pomoc, menovite najmä dôležité rozhodnutie o poskytnutí 13 stíhacích lietadiel MiG-29 v čase, keď to Ukrajina urgentne potrebovala.

Minister obrany SR Martin Sklenár absolvoval v piatok 29. septembra v ukrajinskej metropole Kyjev okrem vystúpenia v paneli konferencie DFNC1 aj bilaterálne rokovania s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským, ako aj so svojím náprotivkom, ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom.

Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za pomoc

„Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktoré vyjadrili jasnú podporu Ukrajine aj prostredníctvom náročných rozhodnutí o poskytnutí vojenskej pomoci, a to vrátane pre Ukrajinu významnej techniky, ktorá má v rukách ukrajinských obrancov schopnosť chrániť životy,“ pripomenul minister M. Sklenár na margo poďakovania, ktoré opakovane vyjadril prezident Zelenskyj.


Ako spresnil, ukrajinský prezident vyzdvihol všetku pomoc, najmä dôležité rozhodnutie o poskytnutí 13 stíhacích lietadiel MiG-29 v čase, keď to Ukrajina urgentne potrebovala. Súčasťou diskusie boli aj možnosti ďalšej podpory vrátane oblastí s potenciálom zapojenia spoločností slovenského obranného priemyslu, najmä v odmínovaní, ale aj v ďalších oblastiach.


„Význam tejto pomoci Ukrajine je nespochybniteľný, a to tak pre Ukrajinu, ako aj Slovensko a globálne medzinárodné spoločenstvo. Nielen morálne, ale aj bezpečnostné a tiež významné ekonomické faktory sú jasným odkazom, že slobodná a demokratická Ukrajina je pre našu budúcnosť nesmierne dôležitá,“ zdôraznil minister Sklenár.


Rokovanie s ukrajinským kolegom, ministrom obrany Rustemom Umerovom bolo venované najmä aktuálnej situácii na bojisku, ako aj aktuálnym potrebám ukrajinských ozbrojených síl vrátane vojenskej pomoci, výcviku a ďalších foriem podpory.

Volodymyrom Zelenským, Sklenár
Zdroj: Volodymyr Zelenský (Facebook)
Domov
Zdieľať
Diskusia