Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
5. októbra 2023, 19:28
Čas čítania 1:09

Pellegrini prvýkrát prehovoril o rokovaniach s Ficom. Detaily naznačujú, o ktoré ministerstvá má Hlas-SD záujem

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predseda Hlasu-SD sa dnes s Ficom stretol od volieb už druhýkrát.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom zatiaľ nedohodol na vytvorení vládnej koalície. Vyjednávania budú podľa neho tvrdé, Hlas-SD si trúfa na viacero ministerstiev. Povedal to vo štvrtkovej relácii RTVS s názvom Otvorene. Alternatíva štvorkoalície je podľa neho stále otvorená.


Pellegrini ozrejmil, že sa s Ficom stretáva zatiaľ len vo dvojici. Vyjednávacie tímy nie sú vytvorené. „Ešte sme neprišli do bodu, keď by som ako predseda s podpredsedami navrhol, aby mi odsúhlasili, že ideme do koalície so Smerom. Nie je to ani preddohodnuté,“ skonštatoval.


Zatiaľ so Smerom-SD nerokuje o konkrétnych pozíciách. Smer-SD však musí podľa neho pristúpiť k rokovaniam neštandardne. Hlas-SD má podľa neho skúsených ľudí, ktorí by mohli viesť rezorty. Spomínal napríklad rezort sociálnych vecí či zdravotníctva, nebráni sa ani oblasti regionálneho rozvoja či zahraničných vecí, ale ani silových rezortov.

Koalícia s Progresívnym Slovenskom


Ak by mal Hlas-SD ísť do štvorkoalície s Progresívnym Slovenskom (PS), SaS a KDH, ponuka by musela byť veľkorysá a štedrá, pretože ide o rizikovejšiu zostavu ako trojkoalícia so Smerom-SD a SNS. Je tam podľa neho väčšie riziko vzhľadom na rôznorodé strany aj v hodnotových otázkach.

19. apríla 2024, 17:00 Čas čítania 5:43 Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor)

PS a KDH by sa podľa neho museli dohodnúť, že sa kultúrno-etické otázky nebudú otvárať. Pripomenul, že predseda KDH Milan Majerský sa vo štvrtok stretol s Ficom a povedal, že si nevie predstaviť koalíciu s PS ani so Smerom-SD.


Pellegrini sa plánuje v najbližších dňoch stretnúť so šéfom PS Michalom Šimečkom i s predsedom SaS Richardom Sulíkom. S predsedom SNS Andrejom Dankom ešte nerokoval. Zdôraznil, že v prípade trojkoalície by musel Danko garantovať, že si desať poslancov udrží v koalícii, pokiaľ nie, stabilnejším partnerom by bolo podľa jeho slov možno aj KDH. Zopakoval však, že Majerský po stretnutí s Ficom povedal, že si koalíciu so Smerom-SD predstaviť nevie.

Peter Pellegrini.
Peter Pellegrini. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia