Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. októbra 2023 o 18:00
Čas čítania 1:07

Zvyšovanie daní by Slovensku mohlo výrazne pomôcť pri šetrení. Štát by tak dokázal získať miliardy eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Opatrenia, ktoré výraznejšie neodrádzajú od ekonomickej aktivity, by pritom mohli štátu v najbližších troch rokoch priniesť vyše 3,2 miliardy eur.

Pri zvyšovaní daní, ktoré je potrebné na ozdravenie verejných financií, je lepšie zamerať sa na majetok a spotrebu a menej na zdaňovanie práce. Opatrenia, ktoré výraznejšie neodrádzajú od ekonomickej aktivity, by pritom mohli štátu v najbližších troch rokoch priniesť vyše 3,2 miliardy eur. Predpokladá to Ministerstvo financií (MF) SR v návrhu možných konsolidačných opatrení, ktorý zverejnilo tento týždeň.

Najviac si v tejto oblasti sľubuje od zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH). Jej nárast o 2 percentuálne body (p. b.) by znamenal vyššie príjmy o 1,1 miliardy eur. Rezort financií pripomenul, že kým základná sadzba DPH na Slovensku je 20 %, jej priemer v krajinách EÚ je na úrovni 21,5 %.

Ministerstvo navrhuje aj zrušenie väčšiny znížených sadzieb DPH, sprevádzané kompenzačnými opatreniami. Táto zmena by mohla štátu priniesť viac ako 700 miliónov eur. Zníženú sadzbu dane majú napríklad niektoré potraviny, gastro a turistický sektor, knihy, noviny, sociálne podniky či štátom podporované nájomné bývanie.

Zmeny v zdaňovaní nehnuteľností

„Selektívne znížená sadzba nie je vhodnou formou podpory, keďže zavádza nesystémovosť v daňovej politike. Akékoľvek daňové výnimky vytvárajú precedens a podporujú ďalšie záujmové skupiny/sektory ekonomiky so žiadosťami o zníženie zaťaženia,“ argumentuje rezort financií. Prípadný sociálny aspekt sa dá podľa neho dosiahnuť adresnejšie cez výdavkovú politiku ako plošným znížením dane pre všetky príjmové skupiny.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Stovky miliónov eur sa dajú podľa MF získať aj zmenami v zdaňovaní nehnuteľností. Na Slovensku je zdanenie majetku dlhodobo na podpriemernej úrovni v rámci EÚ. „Prechod na zdanenie podlahovej plochy a následne hodnotové zdaňovanie pomôže k efektívnejšiemu, spravodlivejšiemu a vyššiemu zdaňovaniu majetku, ktoré je menej škodlivé pre ekonomický rast,“ predpokladá ministerstvo.

Okrem toho navrhuje zrušenie oslobodenia od dane z príjmu z predaja nehnuteľnosti po piatich rokoch či vyššie zdanenie vlastníkov viac ako jednej nehnuteľnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia