Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
10. októbra 2023, 12:16
Čas čítania 0:40

Mnohí Slováci uverili, že zemetrasenie u nás zapríčinili Američania špeciálnym projektom. Polícia musí vyvracať konšpiračné teórie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na sociálnych sieťach sa šíri nová konšpiračná teória.

Polícia na sociálnej sieti vysvetľuje, že zemetrasenie na východe Slovenska v žiadnom prípade nespôsobili Američania. Reaguje tak na hoaxy, ktoré sa za pár hodín od otrasov začali šíriť po internete. Mnoho Slovákov uverilo výmyslom, že za prírodným nešťastím stojí špeciálna technológia HAARP.

„Projekt HAARP je častým predmetom konšpiračných teórií, ktoré spravidla tvrdia, že USA z Gakony cielene vyvolávajú prírodné katastrofy po celej Zemi. Ako tu už býva pri záležitostiach ako chemtrails či flat-earth, aj tento mýtus prežíva hlavne vďaka nízkej úrovni chápania základných prírodných dejov okolo nás,“ píšu policajti na Facebooku.

Policajti vysvetľujú, že projekt HAARP skúma vplyv výkyvov slnečného žiarenia na ionosféru, čiže hrubú vrstvu riedkeho (a ionizovaného) vzduchu vo vrchnej časti atmosféry. Nie je žiadnym spôsobom možné, aby zariadenie spôsobilo zemetrasenie, keďže jeho výkon je slabý oproti bežným prírodným javom. 

„Zatiaľ čo mnohí konšpirátori zaplavujú svet strašidelnými správami o účinkoch HAARP-u, renomovaní fyzici sa poväčšine na konšpiráciách iba smejú. Zariadenie do ionosféry vysiela iba smiešne množstvo energie, preto je účinok HAARP-u vzhľadom na obrovskú rozlohu ionosféry zanedbateľný,“ dodala polícia.

Domov
Zdieľať
Diskusia