Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
20. októbra 2023, 8:59
Čas čítania 1:27

Biden vystúpil so zriedkavým prejavom. Teroristov z Hamasu ani tyrana Putina nemôžeme nechať vyhrať, hovoril obyvateľom USA

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Biden sa obyvateľom USA prihovoril z Oválnej pracovne.

Palestínske militantné hnutie Hamas i Rusko majú spoločné to, že obaja chcú vo svojom susedstve zničiť demokraciu, uviedol v noci na piatok v prejave národu americký prezident Joe Biden. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Hamas aj Putin predstavujú rozličné hrozby, majú však jedno spoločné: obaja chcú úplne zničiť demokraciu vo svojom susedstve,“ vyhlásil Biden v zriedkavom prejave z Oválnej pracovne Bieleho domu, v ktorom obhajoval americkú pomoc pre Ukrajinu a Izrael.

Biden zároveň vyzval Američanov, aby dali bokom „nahnevanú politiku“ a zjednotili sa v potrebe vojenskej pomoci Izraelu aj Ukrajine ako v občianskej povinnosti voči svetu, cituje AFP.

„Nemôžeme a nenecháme vyhrať teroristov ako Hamas a tyranov ako Putin. Odmietam dopustiť, aby sa to stalo,“ vyhlásil Biden v prejave, ktorý odvysielala americká televízia.
Osemdesiatročný Biden, ktorý sa vo voľbách v roku 2024 bude uchádzať o znovuzvolenie do funkcie, chce požiadať americký Kongres o prijatie rozsiahleho balíka pomoci pre Izrael a Ukrajinu vo výške 100 miliárd dolárov, čo avizoval aj počas svojej nedávnej návštevy Tel Avivu.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Táto pomoc Izraelu a Ukrajine podľa neho posilní bezpečnosť USA na celé generácie dopredu. „Je to múdra investícia, ktorá prinesie zisky pre americkú bezpečnosť pre celé generácie. Pomôže nám udržať amerických vojakov v bezpečí. Pomôže nám vybudovať svet, ktorý je bezpečnejší, mierumilovnejší aj prosperujúcejší pre naše deti a vnúčatá,“ dodal.

V stávke je podľa Bidena príliš veľa na to, aby Spojené štáty opustili Ukrajinu a Izrael. Ako zároveň dodal, USA sú naďalej globálnym strážcom slobody. „Toto všetko ohroziť, ak odídeme z Ukrajiny, ak sa otočíme chrbtom k Izraelu – jednoducho sa to nevyplatí,“ upozornil s tým, že Amerika je stále „majákom pre svet“.

Prejavy z Oválnej pracovne sú nezvyčajné

Prezidenti USA si tradične vyhradzujú prejavy zo slávnostného prostredia Oválnej pracovne vo chvíľach kľúčového významu pre krajinu, konštatuje AFP. Jediný predchádzajúci prejav Bidena z tohto prostredia bol v júni tohto roka, keď privítal dohodu s Kongresom o odvrátení katastrofálnej platobnej neschopnosti USA.

Kongres je však v súčasnosti už viac než dva týždne paralyzovaný v dôsledku rozkolu u republikánov, ktorý majú v Snemovni reprezentantov, opakovane sa však nedokázali dohodnúť na voľbe jej predsedu.

Biden, ktorý sa nedávno vrátil z cesty po Blízkom východe, pred piatkovým prejavom telefonoval aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

biden
Zdroj: X/@PUTUS
Domov
Zdieľať
Diskusia