Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
9. októbra 2023, 16:00
Čas čítania 5:50

Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu
Zdroj: TASR/AP
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

V Izraeli žije 13 rokov a centrálnu oblasť krajiny považuje aj napriek neprestajným útokom za bezpečnú.

Diana Atzmon Weinberg uložila svoje bábätko do postele, práve keď jej pípla notifikácia o ďalšom raketovom útoku Hamasu. Slovenka, ktorá v druhom najväčšom meste Izraela Tel Avive žije 13 rokov, trávi ostatné dni doma. Spoločnosť jej robí muž, ktorý dočasne pracuje z home office, a druhý 8-ročný syn, ktorému rovnako ako ostatným deťom zatvorili školu. Ulice inak rušného mesta sa vyprázdnili a stíchli.

Bojovníci teroristickej organizácie Hamas zaskočili cez víkend izraelskú armádu, keď vtrhli na územie Izraela a začali krvavý konflikt. Od prvých výstrelov cielili priamo na civilistov. „Natáčali si všetky zverstvá. Na hudobnom festivale nahnali a masovo postrieľali ľudí z viacerých strán. Bolo vidieť, že boli pripravení a mali špeciálnu techniku, protitankové strely či granáty. Strieľali aj po ľuďoch, ktorí vyliezli na stromy. Našli tam už 250 tiel,“ sumarizuje Diana. 

Hamas už tri dni intenzívne útočí na Izrael. Aj v pondelok vypálil rakety až do centrálnej oblasti krajiny. Útočí na Jeruzalem, Ramat Gan či Rišon le-Cijon. Predpokladám, že teraz nonstop sleduješ správy. Odkiaľ čerpáš informácie?

Výlučne z overených televíznych zdrojov, ktoré tu sú dva. Jeden je tradične ľavicový a druhý pravicový, avšak dnes informujú v rovnakom duchu. Rozdiel medzi koalíciou a opozíciou dočasne prestal existovať a všetci sú súdržní.

15. mája 2021, 13:06 Čas čítania 4:16 Ako novinár som nemohol začať hystericky jačať a bežať do krytu, komentuje reportér David Borek boje v Izraeli (Rozhovor) Ako novinár som nemohol začať hystericky jačať a bežať do krytu, komentuje reportér David Borek boje v Izraeli (Rozhovor)

Platí to aj o západných krajinách a médiách, ktoré možno na prekvapenie Hamasu vyjadrujú podporu Izraelu. Hamas svoj postup možno vníma ako veľké víťazstvo, ale dosiahol presný opak, keď svet vidí, čo sú zač. 

Prečo sa podľa Izraela Hamas na túto ofenzívu odhodlal?

Nejde im o vybudovanie palestínskeho štátu, ale o udržiavanie konfliktu, z ktorého finančne profitujú. Som síce laik, ale je viac ako očividné, že nejde o útok obyčajných Palestínčanov, ktorí sa nahnevali. Hamas kontroluje Gazu, a teda aj peniaze, ktoré sem prúdia na pomoc jeho obyvateľom. Stavia z nich tunely a vyrába rakety.

Tých už v prvých hodinách útoku vypálili 5 000...

Áno. Sú totiž ľahké na výrobu. Stačí na ne potrubie, cukor a hnojivo. 

Medzinárodní pozorovatelia hovoria, že zlyhali izraelské spravodajské služby. Hovorí sa o tom aj v Izraeli? Áno. Neoficiálne sa hovorí o tom, že Hamas súčasne s ofenzívou uskutočnil aj kybernetický útok, po ktorom nedokázala izraelská armáda navzájom komunikovať. Pripomína to Jomkipurskú vojnu z roku 1973. Akurát vtedy sa stretli dve armády. Dnes teroristi útočia na civilné obyvateľstvo. Cieľom Hamasu je dnes zabiť čo najviac Židov.

O izraelskej armáde sa hovorí, že je dobre organizovaná a má aj rozsiahle zálohy. Ako dobre koordinovaná je jej odpoveď pár dní po nečakanom útoku?

Ľudia neutekajú pred vojnou. Naopak, chcú narukovať. Aj môj manžel, ktorý už nie je v zálohe, sa prihlásil ako dobrovoľník. Množstvo ľudí, ktorí sa snažia dostať do Izraela, je zaseknutých na letiskách. Izrael posiela špeciálne lety pre ľudí, čo chcú narukovať.

V Tel Avive, kde žiješ, funguje spoľahlivá protiraketová ochrana Kipat barzel (Železná kupola). Nehrozí tam teda občanom bezprostredné nebezpečenstvo?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146090 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako hodnotí Diana mieru rizika pre obyvateľov Tel Avivu.
  • Ako často dostáva notifikácie o raketových útokoch.
  • Či sú Slováci žijúci v Izraeli od začiatku vojny vo vzájomnom v kontakte.
  • Aký vplyv na izraelskú spoločnosť majú aktuálne útoky.
Domov
Zdieľať
Diskusia