Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
22. októbra 2023 o 12:37
Čas čítania 1:00

Rudolf Huliak chce povinné referendum o vystúpení Slovenska z EÚ a NATO. Peter Pellegrini tvrdí, že sa to nestane

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pellegrini tvrdí, že nová vláda zachová súčasné zahraničnopolitické smerovanie.

Nominant SNS na ministra životného prostredia Rudolf Huliak povedal, že sa jeho strana bude snažiť iniciovať referendum o vystúpení Slovenska z NATO a EÚ. Dodal, že svoj program budú presadzovať do tej miery, ako im to umožňuje váha ich mandátu v koalícii. Rudolf Huliak sa v prípade svojho nevymenovania za ministra životného prostredia obráti na Ústavný súd s ústavnou sťažnosťou. 

Predseda strany Hlas Peter Pellegrini dnes na Huliakovo avizované referendum reagoval v štúdiu RTVS. Uistil, že nová vláda nebude iniciovať žiadne referendum o vystúpení z NATO. Ak by snahy na referendum zo strany SNS pokračovali, koalícia by sa podľa predsedu Hlasu rozpadla. „Budeme trvať na tom, aby v programovom vyhlásení vlády bolo jasné ukotvenie Slovenska v NATO a v EÚ.“ K spochybneniu nominácie Rudolfa Huliaka sa odmietol vyjadriť.

Za Huliakovu nomináciu je podľa neho zodpovedná výhradne SNS a jej predseda Andrej Danko. Zodpovednosť podľa neho nesie aj budúci premiér Robert Fico a prezidentka Zuzana Čaputová. „Nebudeme kádrovať opozíciu a nebudeme sa kádrovať ani navzájom. Nezapájajte ma do tejto debaty. Z pozície Hlasu sa do toho nemáme čo starať.“

Pokračovanie v súčasnej zahraničnej orientácii je vpísané aj do memoranda o porozumení, ktoré podpísali strany Smer, Hlas a SNS.

K nominácii SNS na čelo envirorezortu sa v relácii Na Telo TV Markíza vyjadril aj poslanec strany Tomáš Taraba. Povedal, že v prípade, že by bolo potrebné zmeniť nomináciu na post ministra, existujú viaceré alternatívy. V hre je aj nový kandidát či výmena rezortov v rámci koalície. Taraba nevylúčil, že sa bude diskutovať aj o jeho mene.

Na snímke sprava predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.
Na snímke sprava predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia