Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
23. októbra 2023, 17:39
Čas čítania 0:32

Archeológovia objavili na Orave jedinečný objekt zo 17. storočia. Určite v ňom nájdeme ľudské pozostatky, predpokladajú výskumníci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Archeológovia chcú naďalej pokračovať vo výskume a hľadať ďalšie dôkazy o niekdajšej ľudskej aktivite v Uhorsku.

Archeológovia objavili vo Veličnej na Orave neobyčajný nález zo 17. storočia. V zemi pod nánosmi hliny našli podpivničenú šibenicu, pričom v rámci niekdajšieho Uhorska ide o unikátny objekt. Vedci s výskumom ešte len začali, no už teraz očakávajú, že v nálezisku narazia na ľudské pozostatky a ďalšie predmety, informuje RTVS.

Archeológovia momentálne pracujú s teóriou, že pivnica pod šibenicou mohla slúžiť ako mučiareň alebo do nej po popravách zhadzovali mŕtvoly. Výskumníci chcú miesto dopodrobna preskúmať. Na mieste už našli medzeru, do ktorej pravdepodobne na šibenici vylievali vodu pri umývaní podlahy, ale aj fajky s pôvodnou glazúrou.

„Tu sa popravovali ľudia, ktorí sa nejakým spôsobom prehrešili voči systému. Nevieme, či sa tu stínalo, alebo aj stínalo, aj vešalo, to je otázka, na ktorú budeme hľadať odpoveď v archíve,“ povedal Martin Furman, archeológ Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Ilustračný záber.
Ilustračný záber. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia