Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
29. októbra 2023, 7:59
Čas čítania 1:13

Česká ministerka obrany vyzvala na vystúpenie Česka z OSN. Hanbím sa za organizáciu, ktorá fandí teroristom, vyhlásila

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Reagovala tak na rezolúciu OSN o vojne medzi Izraelom a Hamasom.

Česká ministerka obrany Jana Černochová vyzvala v sobotu večer na vystúpenie Česka z Organizácie Spojených národov. Reagovala tak na rezolúciu Valného zhromaždenia OSN žiadajúcu okamžité „humanitárne prímerie“ v Pásme Gazy. 

„Hanbím sa za OSN. Podľa môjho názoru nemá ČR v organizácii, ktorá fandí teroristom a nerešpektuje základné právo na sebaobranu, čo robiť. Vystúpme,“ vyzvala Černochová v príspevku na sociálnej sieti X.

 
Zároveň poukázala na to, že palestínske militantné hnutie Hamas zabilo presne pred tromi týždňami pri útoku na Izrael vyše 1 400 ľudí. „Na ich počet obyvateľov je to viac obetí, než zavraždila militantná islamistická organizácia al-Káida 11. septembra 2001,“ napísala ministerka. Dodala, že Česko bolo jednou zo 14 krajín, ktoré hlasovali proti rezolúcii a „jasne a zrozumiteľne“ sa proti nej postavilo.

21. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:21 Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie

Valné zhromaždenie OSN prijalo predmetnú rezolúciu v piatok na mimoriadnom zasadnutí o vojne medzi Izraelom a Hamasom. Návrh uznesenia predložilo Jordánsko a ďalšie arabské krajiny. Napokon za ňu hlasovalo 120 krajín, 14 členov bolo proti a 45 sa zdržalo hlasovania. Za uznesenie sa na dvojdňovej debate vyslovili okrem iných zástupcovia Egypta a Kataru, dôrazne proti však boli napríklad Spojené štáty. Okrem Česka a USA hlasovali proti rezolúcii napríklad aj Rakúsko či Maďarsko.

Český veľvyslanec pri OSN Jakub Kulhánek postoj Česka odôvodnil tým, že v texte chýba požiadavka na prepustenie rukojemníkov, ktorých militanti pri útoku uniesli, alebo odsúdenie Hamasu za útok na Izrael zo 7. októbra. „Rezolúcia taktiež neuznáva právo Izraela brániť sám seba a svojich občanov proti terorizmu,“ uviedol Kulhánek.
Rezolúcie Valného zhromaždenie OSN nie sú záväzné, majú však silnú symboliku, píšu Novinky.

Domov
Zdieľať
Diskusia