Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. októbra 2023, 9:15
Čas čítania 1:00

Väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantných pohotovostí. Zverejnili dôvody, prečo chcú pokračovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pediatri chcú komplexné riešenia.

Väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantných pohotovostných služieb. Očakávajú však, že krízu v primárnej pediatrii bude riešiť nová vláda. Volajú po komplexných riešeniach.TASR o tom informovala Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou.

„Je na súčasnej vláde a jej parlamente, aby splnili deklarované odhodlanie zvládnuť personálnu krízu v sektore a tak zachovať vysokú kvalitu starostlivosti o deti. Primárni pediatri na Slovensku však opakujú, že ich kapacity sú vyčerpané a akékoľvek odkladanie riešení zvyšuje riziko kolapsu,“ skonštatovala spoločnosť.

Pediatri požadujú komplexné riešenie primárnej starostlivosti o deti. Volajú po neodkladných opatreniach aj po definovaní strednodobých a dlhodobých riešení. „Primárni pediatri sú pripravení svojou expertízou prispieť k realizácii prijatej reformy v praxi, ako aj k ďalším potrebným krokom k záchrane ohrozenej primárnej starostlivosti o detskú populáciu,“ uviedla prezidentka SSPPS a hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová.

Parlament sa o situáciu pred voľbami nezaujímal

Spoločnosť zároveň skritizovala, že Národná rada SR pred septembrovými parlamentnými voľbami neotvorila mimoriadnu schôdzu k opatreniam k pediatrii. „Napriek odborným relevantným argumentom a dohode všetkých kompetentných partnerov na legislatívnych úpravách, predchádzajúci parlament odmietol akúkoľvek diskusiu a preukázal absolútny nezáujem o zdravie detí,“ podotkla.

Situáciou v primárnej pediatrii sa bude Dolinková zaoberať prioritne, deklarovala to po prebraní rezortu od svojho predchodcu Michala Palkoviča.

Výpovede z ambulantných pohotovostných služieb podalo vyše 400 pediatrov v júni. Odôvodňovali to aj nedostatkom a preťaženosťou. Žiadali zákonné úpravy na podporu primárnej pediatrickej starostlivosti, napríklad skrátenie fungovania ambulantných pohotovostí z 22.00 h na 20.00 h.

Domov
Zdieľať
Diskusia