Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
31. októbra 2023 o 7:26
Čas čítania 0:36

Na Orave skončila obľúbená firma. Prepustili zamestnancov a zanechali po sebe veľké dlhy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Firma finančne nezvládla energetickú krízu.

Zo severu Slovenska odchádza nemecká firma Gedoni na výrobu drevených hračiek. V obci Bziny pôsobila od roku 2008 a svoju výrobu musela ukončiť pre dlhy a energetickú krízu. O prácu prišlo viac ako 30 ľudí, informuje regionálny denník My Orava

„Po kríze sme zaznamenali problém s odbytom, inflácia je vysoká, ľudia rozmýšľajú, čo deťom kúpia. Ale likvidačne pôsobili hlavne ceny energií, ktoré stúpli o štyristo percent, materiál zdražel o sto percent, vyšší je nájom,“ vysvetlila Slávka Zavadanová Mäsiarová, riaditeľka nemeckej hračkárskej firmy na Slovensku.

Firma zo slovenského trhu odchádza s dlžobou 4-tisíc eur vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a 35-tisíc eur v Sociálnej poisťovni. Firma sa po bankrote dostala do konkurzu.

O skončení výroby nevedela ani starostka obce Bziny. Zistila to, až keď sa ľudia chodili pýtať na prácu. „Nič sme netušili, zrazu sa ľudia prišli v polovici augusta pýtať na obecný úrad, či nevieme o nejakej práci, pretože výroba hračiek skončila,“ povedala pre denník. 

hračky, drevo
Zdroj: Unsplash/Melissa
Domov
Zdieľať
Diskusia