Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. novembra 2023 o 11:14
Čas čítania 0:42

Andrej Danko: Prezidenta by mal voliť parlament. Ak sa koalícia nedohodne na spoločnom kandidátovi, postavíme vlastného

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predseda SNS Andrej Danko pre TASR.TV povedal, že koalícia bude rokovať o spoločnom kandidátovi na prezidenta.

V blížiacich sa prezidentských voľbách sa buď vládna koalícia dohodne na spoločnom kandidátovi, alebo postaví SNS vlastného. Uviedol to predseda národniarov Andrej Danko koncom týždňa pre TASR.TV.

Myslí si, že hlavu štátu by mala voliť Národná rada, otvoriť by chcel otázku zmeny ústavy. Hlas-SD už však podľa jeho slov avizoval, že by zmenu nepodporil.

O kandidátovi budú rokovať

Danko skonštatoval, že ústava bola tvorená v súlade s parlamentnou demokraciou, preto by mal prezidenta voliť parlament. „Tak je nastavená ústava,“ tvrdí. Pripomenul, že to tak bolo v minulosti. Vzhľadom na tento „nesúlad“ podľa neho dochádza ku konfliktom, napríklad pri rozhodnutí prezidentky Zuzany Čaputovej nevymenovať Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia.


Čo sa týka spoločného koaličného kandidáta na prezidenta, podľa Dankových slov budú rokovať. Na otázku o prípadnej kandidatúre Petra Pellegriniho odpovedal, že to musí byť predmetom politickej dohody. Poznamenal, že ide o Pellegriniho rozhodnutie, či bude kandidovať.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

„Ešte som ani od Roberta Fica nepočul, že by nechcel kandidovať,“ poznamenal. Skonštatoval tiež, že Pellegrini ako predseda parlamentu má ťažšiu pozíciu vzhľadom na svoje kompetencie, keďže voľby vyhlasuje a kontroluje kandidátky.

Domov
Zdieľať
Diskusia