Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
13. novembra 2023, 19:07
Čas čítania 0:40

Populárny nápoj milujú aj slovenské deti, môže z nich však spraviť závislákov. Pri pravidelnom pití hrozia odstrašujúce príznaky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Známy nápoj Prime sa na slovenský a český trh dostal len tento rok, no popularitu si získal hneď.

Energetický nápoj Prime, ktorý pochádza z dielne známych influencerov a youtuberov Logana Paula a KSI, je populárny najmä u detí. Podľa odborníkov si však môžu na nápoj vybudovať nebezpečný návyk, pri ktorom im hrozí správanie ako pri závislosti, upozorňuje portál tvnoviny.sk.

13. novembra 2023, 10:01 Čas čítania 0:34 Bizarná príhoda z MHD v Bratislave. Šofér ženu donútil použiť vlastné oblečenie Bizarná príhoda z MHD v Bratislave. Šofér ženu donútil použiť vlastné oblečenie

Nápoj sa na slovenský a český trh dostal len tento rok, no popularitu si získal hneď. Prime má podľa odborníkov horšie zloženie ako iné energetické nápoje. Ako uvádza iDnes.cz, v jeho zložení sa nachádza približne 200 miligramov kofeínu v 3,5-decilitrovom variante.

Takéto množstvo sa nachádza napríklad v štyroch šálkach espressa. Pri pollitrovom variante sa v nápoji nachádza 700 miligramov draslíka. Extrémne množstvo draslíka môže viesť k zástave srdca.

Vysoké množstvo kofeínu môže zdravotne ovplyvniť fungovanie oragnizmu. „Mladí chcú využiť psychostimulačné účinky kofeínu, ale na druhej strane kofeín spôsobuje nespavosť a následne poruchy koncentrácie a nižší intelektuálny výkon,“ uviedla pediatrička Kristína Visolajská pre tvnoviny.sk.

Deti, ktoré nápoj pijú na pravidelnej báze, si môžu vybudovať správanie podobné závislosti.  To sa môže prejavovať napríklad bolesťou hlavy, pocitom úzkosti alebo podráždenosťou. 

Prime Hydration, Logan Paul
Zdroj: Prime Hydration/propagačný materiál
Domov
Zdieľať
Diskusia