Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
14. novembra 2023, 19:57
Čas čítania 1:37

Kde pijú najviac alkoholu na svete? Na jednu severskú krajinu sa Slováci ani nechytajú, prieskum ukázal mnoho prekvapení

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) analyzovala niekoľkoročné trendy v konzumácii alkoholu. V týchto krajinách vypije jeden človek aj deväť litrov vína a piva ročne.

Ak by si si kládol otázku, v ktorej časti sveta ľudia pijú najviac alkoholu, jednoznačne by vyhrala Európa. V tomto regióne je zároveň najviac ľudí, ktorí dokážu vypiť veľa alkoholu za krátky čas, a s tým súvisiaci aj najväčší počet úmrtí spojených s pitím. Podľa štatistík je alkohol najsmrteľnejšia droga zo všetkých.

Nová správa Health at a Glance 2023 vydaná Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) analyzovala trendy v pití za posledné roky. Odhalila, ktoré krajiny sú na tom najhoršie. 

Nárazovo vypijú najviac Dáni

Nárazové pitie odborníci definujú ako konzumáciu aspoň 60 gramov čistého alkoholu a viac pri jednej príležitosti. To je ekvivalent viac ako šiestich „štandardných drinkov“, teda napríklad šesť 250 ml pohárov vína alebo šesť 250 ml piva.

V správe sa uvádza, že takmer každý piaty obyvateľ krajín OECD sa nárazovému pitiu „oddáva“ aspoň raz za mesiac. 

Približne 37 percent dospelých ľudí v Dánsku uviedlo, že nadmerné množstvo alkoholu vypije aspoň raz za mesiac. Ďalej nasledujú Rumunsko (36 percent), Spojené kráľovstvo a Luxembursko (35 percent). 

Naopak, najlepšie skóre zaznamenali Turecko, Taliansko, Grécko a Španielsko.

V tomto rebríčku sa Slovensko umiestnilo na 29. mieste (12 percent), z toho 19 percent mužov a 5 percent žien. Česko bolo na tom o niečo horšie – obsadilo 12. priečku.

Nadmernému pitiu vo všeobecnosti holduje viac mužov (26 percent) ako žien (12 percent). 

V celkovej spotrebe je Česko v prvej trojke

Priemerné množstvo spotrebovaného alkoholu však za posledné roky klesá. V roku 2021 jedna dospelá osoba ročne vypila približne 8,6 litra, čo je až o 8,9 litra menej ako v roku 2011.

5. mája 2024, 9:30 Čas čítania 7:41 V Papuči som sa rozprával so štamgastmi o Lacovi Meliškovi: Prievidžania si „Uja Cibuľu“ pamätajú aj ako futbalistu (Reportáž) V Papuči som sa rozprával so štamgastmi o Lacovi Meliškovi: Prievidžania si „Uja Cibuľu“ pamätajú aj ako futbalistu (Reportáž)

Celkovo najvyššia spotreba alkoholu je v Litve, Lotyšsku (obe krajiny nad 12 litrov na osobu), Českej republike, Rakúsku a Estónsku (všetky tri nad viac ako 11 litrov na osobu). Slovensko sa umiestnilo na 20. mieste.

Turecko, Kostarika, Izrael a Kolumbia mali pomerne nízku spotrebu (pod 5 litrov na osobu).

Zabíjať môže už pár kvapiek

Alarmujúce výsledky tento rok priniesla aj správa WHO o európskom zdraví. Podľa nej vypije Európan vo veku 15 a viac rokov každý rok v priemere 9,5 litra čistého alkoholu. To zodpovedá približne 190 litrom piva, 80 litrom vína alebo 24 litrom liehovín.

OECD upozorňuje, že konzumácia alkoholu je celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí a invalidity, najmä medzi ľuďmi v produktívnom veku. Vysoký príjem alkoholu je hlavným rizikovým faktorom srdcových chorôb a mŕtvice, cirhózy pečene a niektorých druhov rakoviny.

Podľa odborníkov neexistuje žiadne „bezpečné množstvo“ alkoholu, pričom aj jeho veľmi mierna konzumácia môže dlhodobo zvýšiť riziko závažných chorôb.

Domov
Zdieľať
Diskusia