Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
22. novembra 2023, 18:00
Čas čítania 0:39

Slovensko eviduje zvýšený počet výpadkov niektorých liekov. ŠÚKL zverejnil prehľad, ktorých chýba najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Jana Matiašová upozorňuje, že lieky je potrebné nakupovať racionálne a nevytvárať si doma prehnané zásoby.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) naďalej eviduje zvýšený počet výpadkov liekov zo skupiny antibiotík. „Situácia s dostupnosťou antibiotík je síce lepšia ako na prelome rokov, respektíve začiatku roka 2023, stále však na trhu evidujeme vysoké percento antibiotík s prerušenými dodávkami,“ povedala hovorkyňa ŠÚKL Jana Matiašová. Výpadky sa týkajú aj ďalších liekov.


„Výpadky evidujeme aj pri liekoch určených na psychické a neurologické ochorenia. Taktiež evidujeme opakujúce sa krátkodobé výpadky pri liekoch zo skupiny imunoglobulínov,“ priblížila hovorkyňa.


Upozornila na to, že môže dôjsť aj k rýchlejšiemu vypredaniu liekov na respiračné ochorenia, ktoré sú typické pre jeseň a zimu. Niektorí výrobcovia a držitelia registrácie však podľa nej plánujú optimalizovať výrobu tak, aby zabezpečili dostupnosť liekov. Tú môže komplikovať aj hromadenie liekov pacientmi. „Je potrebné nakupovať racionálne a nevytvárať si doma prehnané zásoby,“ apeluje na ľudí Matiašová.


ŠÚKL eviduje aj obnovenie dodávok niektorých druhov liekov. Ide napríklad o detské sirupy proti bolesti, ktoré chýbali v auguste. „Pokiaľ ide o detské sirupy, dodávky sú takmer vo všetkých prípadoch obnovené,“ uzavrela hovorkyňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia