Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
25. novembra 2023, 7:45
Čas čítania 0:55

Výstavba diaľnice pri Ružomberku výrazne pokročila. Dôležitý diaľničný tunel pomaly dokončujú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Stavbu tento týždeň skontrolovalo vedenie rezortu dopravy.

Práce na obchvate Ružomberka výrazne pokročili, diaľničný tunel Čebrať má hotové sekundárne ostenie, informovali o tom z odboru komunikácie ministerstva dopravy. V južnej rúre tunela je betonáž už ukončená, v severnej bude hotová na konci novembra. 

„Je to výborná správa, dosiahli sme významný míľnik. To, že sa dokončili práce na sekundárnom ostení, znamená, že sa môžu začať práce na vozovke a inštalácii technológií,“ uviedol minister dopravy Jozef Ráž mladší.

Okrem betonáže pokračujú práce na odvodnení tunela, sekundárnom ostení v prepojkách tunela a zároveň ukladajú vrstvy vozovky. Minister so štátnymi tajomníkmi si pozrel aj stavbu oporných múrov, ktoré museli vybudovať z dôvodu zosuvov. Tie v minulosti spôsobili, že časť diaľnice vrátane tunela museli preprojektovať.

Nabudúce treba podľa Ráža venovať viac pozornosti geologickým prieskumom a prípravnej fáze. „Ukazuje sa, že šetrenie na príprave, ktoré je v stovkách tisíc eur, pre nás na konci dňa znamená predraženie v stovkách miliónov,“ zhodnotil.

Okrem tunela dokončujú aj ostatné výstavby na trase budúcej diaľnice

Na stavbe pracuje denne približne 500 robotníkov. Okrem tunela na trase budúcej diaľnice dokončujú práce na oporných a tzv. zárubných múroch. Pracuje sa napríklad aj na kruhových objazdoch a násypoch pod budúcou vozovkou či úprave svahov.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Tunel Čebrať je súčasťou úseku diaľnice D1 Ivachnová – Hubová, ktorý je aktuálne vo výstavbe a bude mať dĺžku 14,92 kilometra. Úsek vytvorí obchvat mesta Ružomberok a po dobudovaní sa napojí na existujúcu štvorprúdovú diaľnicu smerujúcu do Košíc. 

Domov
Zdieľať
Diskusia