Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
26. novembra 2023, 9:10
Čas čítania 0:43

Záborská a Vašečka navrhli nový štátny sviatok. Ozrejmili detaily, Slováci by však nezískali deň voľna navyše

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tento sviatok by nebol podľa návrhu dňom pracovného pokoja.

Opoziční poslanci Národnej rady SR Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú nový štátny sviatok, ktorým by bol Deň zápasu za ľudské práva. Pripomíname si ho 25. marca, v deň výročia sviečkovej manifestácie z roku 1988. Tento sviatok by nebol podľa návrhu dňom pracovného pokoja.

Návrh novely zákona o štátnych sviatkoch poslanci odôvodňujú potrebou zvyšovať povedomie o totalitných obdobiach slovenskej histórie. „Osobitne si pripomenúť tých, ktorí sa nebojácne 25. marca 1988 postavili na obranu ľudských práv a poukázať na tento významný deň slovenských dejín ako na deň hrdosti,“ uviedli v dôvodovej správe.

Poslanci považujú 25. marec 1988 za jedno z najvýznamnejších výročí slovenských moderných dejín. Pripomenuli, že kvalitou občianskeho odporu, šírkou záberu požiadaviek, odvahou vzoprieť sa totalitnej moci a reálnym utrpením ho možno považovať za systémový začiatok definitívneho pádu komunistickej totality na Slovensku, ku ktorému došlo po 17. novembri 1989.

Sviečková manifestácia bolo pokojné zhromaždenie veriacich za občianske a náboženské slobody, ktoré sa konalo v Bratislave na Veľký piatok 25. marca 1988. Proti jeho účastníkom tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. Od roku 1993 je tento dátum pamätným dňom Slovenskej republiky – Dňom zápasu za ľudské práva.

Domov
Zdieľať
Diskusia