Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
27. novembra 2023, 16:39
Čas čítania 0:30

Vláda chce obmedziť nočné zmeny vo fabrikách. Zmenu by pocítili státisíce Slovákov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na Slovensku pracuje 17 percent zamestnancov počas noci.

Vláda chce obmedziť prácu počas noci a v iných neštandardných hodinách, informuje o tom RTVS.  „Chceme skracovať počet týchto neštandardných hodín. Tam, kde to nejde, tak chceme, aby ľudia dostávali príplatky za prácu,“ uvádza minister práce Erik Tomáš.

Navýšenie príplatkov by však mohlo byť pre firmy stratové. Množstvo závodov funguje nepretržite, a preto sú nočné zmeny nevyhnutné. Zamestnávatelia a odborári chcú s vládou debatovať o ďalších krokoch.

Práca v noci má negatívne následky na organizmus. „Poruchy spánku, poruchy príjmu potravy, ďalej to môžu byť bolesti hlavy. Môžu sa zhoršiť chronické ochorenia, nervozita, podráždenosť, veľakrát sa môže zhoršiť psychické ochorenie,“ uvádza všeobecná lekárka Daniela Drábová.

Na Slovensku pracuje počas noci 17 percent zamestnancov. Niektoré fabriky umožňujú zamestnancom pracovať na trojzmenné prevádzky. Za prácu v nočných a neštandardných hodinách majú zamestnanci príplatky.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/Alexandra Moštková
Domov
Zdieľať
Diskusia