Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. decembra 2023, 9:30
Čas čítania 1:03

Slováci si teraz môžu kúpiť zvieratá z košickej ZOO. Vysvetlili, prečo sa ich musia okamžite zbaviť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

ZOO v snahe ušetriť musí zrušiť aj predvianočné akcie.

Zoologická záhrada v Košiciach v snahe ušetriť peniaze začína s vyraďovaním niektorých nadbytočných zvierat. V súvislosti so zlou finančnou situáciou mesta tento mesiac upustila aj od organizovania tradičných podujatí. Informovala o tom hovorkyňa ZOO Eva Malešová s tým, že sa to s najväčšou pravdepodobnosťou odrazí aj na návštevnosti.

„Dodržať rozhodnutie mesta, že každý mestský podnik v tomto krízovom režime má povinnosť ušetriť päť percent prevádzkových nákladov, nie je v podmienkach našej organizácie jednoduché,“ uviedol riaditeľ ZOO Erich Kočner. Dodal, že zvieratá musia mať vytvorené adekvátne podmienky na prežitie aj v zime.

21. júla 2023, 10:30 Čas čítania 0:32 FOTO: Košická ZOO poteší návštevníkov novým zvieratkom. Je jediné na Slovensku, nikde inde ho neuvidíš FOTO: Košická ZOO poteší návštevníkov novým zvieratkom. Je jediné na Slovensku, nikde inde ho neuvidíš

Spresnil, že prešli všetky chovné zariadenia, aby eliminovali úniky tepla. Pomohli si napríklad minerálnou vatou. „V snahe ušetriť na krmive využívame aj vlastné zdroje a začali sme vyraďovať zvieratá nevhodné do chovu a z vlastného odchovu aj predajom, čo však v súčasnosti nie je cieľom ZOO,“ zdôraznil.

Zviera zo ZOO si môže kúpiť aj verejnosť

Kočner vysvetlil že, predaj sa týka len niektorých druhov zvierat, z ktorých majú viac kusov. „Ide o takzvané nadbytočné zvieratá, hlavne domáce plemená,“ dodal s tým, že záujem môže prejaviť aj verejnosť. Na predaj sú napríklad aj andulky.

Pomôcť usporiť náklady na energie má aj upustenie od organizovania tradičných decembrových podujatí ako Mikuláš pre deti a Vianočná zoo. Malešová tak predpokladá, že sa nepodarí dosiahnuť štvrťmiliónovú návštevnosť za celý rok.

„Keďže ZOO zrušila predvianočné akcie, je takmer isté, že decembrová návštevnosť bude nižšia ako obvykle,“ dodala s tým, že od začiatku roka prišlo do areálu ZOO v Košiciach 242-tisíc ľudí.

Mesto Košice pre nepriaznivú finančnú situáciu vstúpilo od 1. decembra do krízového režimu. ZOO je príspevkovou organizáciou mesta.

Domov
Zdieľať
Diskusia