Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
13. decembra 2023, 12:03
Čas čítania 1:10

Mzdy na Slovensku rástli rýchlejšie ako inflácia. Týmto zamestnancom stúpli platy najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V októbri rástli mzdy rýchlejšie ako inflácia vo všetkých odvetviach.

Mzdy v októbri 2023 rástli rýchlejšie ako inflácia vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach a dosiahli reálny rast. Stalo sa tak prvýkrát od augusta 2021. Ekonomika však i naďalej zaznamenávala pokles zamestnanosti s výnimkou stavebníctva a informácií s komunikáciou, informoval v stredu Štatistický úrad SR.

Priemerná nominálna mesačná mzda sa podľa predbežných výsledkov v októbri medziročne najviac zvýšila o 17,6 % v reštauráciách a pohostinstvách na 721 eur.

Dvojciferným tempom na 1 477 eur vzrástli mzdy zamestnancov aj v priemysle, vo veľkoobchode na 1 441 eur, maloobchode na 1 088 eur a v ubytovaní na 1 093 eur. Rast miezd v ostatných vybraných odvetviach sa pohyboval od 7,9 % v predaji a oprave motorových vozidiel, kde októbrová priemerná mzda zodpovedala 1 367 eurám, do 9,8 % vo vybraných trhových službách vo výške 1 370 eur.

Odmena za prácu sa po zarátaní inflácie reálne zvýšila o 9,8 % v reštauráciách a pohostinstvách a tiež o 4 % v priemysle. Úroveň rastu prekročila o 3 % vo veľkoobchode, maloobchode aj v ubytovaní. Za prvých desať mesiacov tohto roka sa zvýšila nominálna mesačná mzda vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach, dvojciferne až v ôsmich z nich.

Narástla najmä odmena v odvetviach s nízkymi zárobkami

Najviac sa zvýšila v odvetviach s nízkymi zárobkami, a to v ubytovaní o 14,6 % na 1 070 eur, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 14,4 % na 701 eur a v stavebníctve o 12,8 % na 1 010 eur.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Reálne mzdy sa od začiatku roka do konca októbra zvýšili v piatich z desiatich sledovaných odvetví. Najviac sa zvýšili v ubytovaní a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. Reálna mzda v nich bola vyššia ako 2,5 %. Miernejším tempom mzdy rástli v stavebníctve, vo vybraných trhových službách a v maloobchode. Na úrovni minulého roku zostali vo veľkoobchode. V ostatných odvetviach reálne mzdy medziročne klesli.

predavačka
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia