Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. decembra 2023, 13:49
Čas čítania 1:09

PREHĽAD: Tieto cesty budú počas sťahovania národa z Bratislavy na východ extrémne preplnené

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V piatok bude nárast dopravy o viac ako 40 percent vo viacerých úsekoch.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) očakáva v predvianočnom období najväčší nápor na diaľniciach počas piatka 22. decembra. Predpokladá nárast dopravy o viac ako 40 percent. Vodičov preto prosí o zvýšenie pozornosti a ohľaduplnú a bezpečnú jazdu. 


„V porovnaní s bežným pracovným dňom očakávame nárast dopravy na výjazde z hlavného mesta (smer Žilina), na liptovskej D1, na vjazde do Prešova (v smere z Bratislavy) či na diaľnici D2 z Českej republiky, ale aj ťahu R1 v smere do Banskej Bystrice a na ťahu R2 v smere do Lučenca,“ priblížila NDS.


Pokračuje, že na diaľnici D1 v úseku Bratislava – Zlaté piesky – Bernolákovo by mal byť nárast o 33 percent. Na trase Ivachnová – Liptovský Mikuláš očakáva nárast o 43 percent. V úseku D1 Chminianska Nová Ves – Prešov-západ sa má počet áut zvýšiť o 28 percent. Nárast má byť aj na hranici s Českom v úseku Kúty o 44 percent. Na diaľnici D3 predpokladajú nárast v úseku Žilina –  Žilina-západ o 28 percent. NDS predpokladá nárast o 18 percent na trase R1 Trnava – Vlčkovce-sever a o 30 percent na R2 Mýtna – Lovinobaňa.

Komplikácie aj po sviatkoch


„Rovnako treba počítať s nárastom počtu osobných a nákladných áut na diaľniciach aj po sviatkoch, avšak spiatočné cesty si môžu motoristi rozložiť do širšieho časového intervalu. Z tohto dôvodu predpokladáme, že v prvé januárové dni môže byť nárast dopravy na úrovni maximálne 20 percent,“ skonštatovala NDS.


Motoristom je počas vianočného obdobia k dispozícii posádka Diaľničnej patroly nonstop 24 hodín denne sedem dní v týždni a má potrebnú výbavu. „Patrolu si privoláte buď prostredníctvom bezplatného čísla 0800 100 007, alebo ešte jednoduchšie – cez mobilnú aplikáciu ViaRest,“ uviedla NDS.


Vodičov upozornila, že pri jazde po diaľnici treba mať kúpenú elektronickú diaľničnú známku. Jazda po diaľnici bez známky je porušením zákona a môžu dostať pokutu.

Trasa Ivachnová – Liptovský Mikuláš.
Trasa Ivachnová – Liptovský Mikuláš. Zdroj: vzdialenosti.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia