Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. decembra 2023 o 18:46
Čas čítania 1:25

AKTUÁLNE: Parlament schválil rozpočet na rok 2024. Deficit verejných financií by mal klesnúť o niekoľko miliárd

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Národná rada SR schválila rozpočet, opozícia sa pri schvaľovaní nezúčastnila.

Poslanci Národnej rady SR schválili vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2024. Deficit verejných financií by mal v roku 2024 klesnúť na 5,97 % hrubého domáceho produktu (HDP) alebo 7,84 miliardy eur.

Schodok sa tak má znížiť o viac ako 0,5 percentuálneho bodu z očakávanej úrovne 6,52 % HDP v tomto roku. Poslanci zároveň vzali na vedomie rozpočet verejnej správy na roky 2024 až 2026.

Celkové príjmy verejnej správy by v budúcom roku mali dosiahnuť 53,48 miliardy eur a výdavky 61,32 miliardy eur. V prípade samotného štátneho rozpočtu má byť schodok na úrovni 7,62 miliardy eur, pri príjmoch štátu 22,70 miliardy eur a výdavkoch 30,32 miliardy eur.

„K medziročnému poklesu schodku prispejú najmä prijaté konsolidačné opatrenia, a to najmä zdanenie dočasných vysokých ziskov v bankovom sektore, zvýšenie zdravotných odvodov, predĺženie platnosti solidárneho príspevku v odvetví spracujúcom ropu, zníženie odvodov do 2. dôchodkového piliera, zavedenie minimálnej a dorovnávacej dane pre právnické osoby či zvýšenie daní z tabaku a liehu,“ priblížilo v návrhu Ministerstvo financií (MF) SR.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Zároveň predpokladá, že od roku 2025 budú európske fiškálne pravidlá pravdepodobne vyžadovať ďalšie znižovanie deficitu o 1 % HDP ročne. „V budúcom roku Slovensko zrejme vstúpi do procedúry nadmerného deficitu, čo povedie k sprísneniu dohľadu z európskej úrovne. Preto na rok 2025 je žiaduce stanoviť cieľ schodku verejnej správy na 5 % HDP, respektíve 4 % HDP v roku 2026,“ vyčíslil rezort financií.

Na dosiahnutie stanovených cieľov do roku 2026 musí vláda podľa ministerstva predstaviť dodatočné konsolidačné opatrenia v objeme 1,6 % HDP alebo 2,3 miliardy eur.

Konsolidačný plán na ďalšie roky ministerstvo financií nevytvorilo

Konsolidačný plán na ďalšie roky rezort financií zatiaľ nepripravil z dôvodu krátkeho časového obdobia od vytvorenia novej vlády. „Vláda však avizuje zámer prijať ďalšie opatrenia smerujúce k progresívnejšiemu a spravodlivejšiemu daňovému systému. S rovnakým cieľom vláda pristúpi k dôkladným analýzam výdavkov celej verejnej správy,“ avizovalo MF SR.

Poslanci odmietli viacero pozmeňujúcich návrhov opozičných poslancov. Rozprava o štátnom rozpočte trvala podľa Pellegriniho plné štyri rokovacie dni. Opoziční poslanci, najmä hnutie Slovensko, niekoľko hodín čítali pozmeňujúce návrhy a robili tak obštrukciu v parlamente. Predseda NR SR Peter Pellegrini však rokovanie ukončil prostredníctvom schváleného procedurálneho návrhu. Na hlasovaní sa nezúčastnili žiadni opoziční poslanci.

Fico
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia