Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. decembra 2023 o 18:46
Čas čítania 1:25

AKTUÁLNE: Parlament schválil rozpočet na rok 2024. Deficit verejných financií by mal klesnúť o niekoľko miliárd

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Národná rada SR schválila rozpočet, opozícia sa pri schvaľovaní nezúčastnila.

Poslanci Národnej rady SR schválili vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2024. Deficit verejných financií by mal v roku 2024 klesnúť na 5,97 % hrubého domáceho produktu (HDP) alebo 7,84 miliardy eur.

Schodok sa tak má znížiť o viac ako 0,5 percentuálneho bodu z očakávanej úrovne 6,52 % HDP v tomto roku. Poslanci zároveň vzali na vedomie rozpočet verejnej správy na roky 2024 až 2026.

Celkové príjmy verejnej správy by v budúcom roku mali dosiahnuť 53,48 miliardy eur a výdavky 61,32 miliardy eur. V prípade samotného štátneho rozpočtu má byť schodok na úrovni 7,62 miliardy eur, pri príjmoch štátu 22,70 miliardy eur a výdavkoch 30,32 miliardy eur.

„K medziročnému poklesu schodku prispejú najmä prijaté konsolidačné opatrenia, a to najmä zdanenie dočasných vysokých ziskov v bankovom sektore, zvýšenie zdravotných odvodov, predĺženie platnosti solidárneho príspevku v odvetví spracujúcom ropu, zníženie odvodov do 2. dôchodkového piliera, zavedenie minimálnej a dorovnávacej dane pre právnické osoby či zvýšenie daní z tabaku a liehu,“ priblížilo v návrhu Ministerstvo financií (MF) SR.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Zároveň predpokladá, že od roku 2025 budú európske fiškálne pravidlá pravdepodobne vyžadovať ďalšie znižovanie deficitu o 1 % HDP ročne. „V budúcom roku Slovensko zrejme vstúpi do procedúry nadmerného deficitu, čo povedie k sprísneniu dohľadu z európskej úrovne. Preto na rok 2025 je žiaduce stanoviť cieľ schodku verejnej správy na 5 % HDP, respektíve 4 % HDP v roku 2026,“ vyčíslil rezort financií.

Na dosiahnutie stanovených cieľov do roku 2026 musí vláda podľa ministerstva predstaviť dodatočné konsolidačné opatrenia v objeme 1,6 % HDP alebo 2,3 miliardy eur.

Konsolidačný plán na ďalšie roky ministerstvo financií nevytvorilo

Konsolidačný plán na ďalšie roky rezort financií zatiaľ nepripravil z dôvodu krátkeho časového obdobia od vytvorenia novej vlády. „Vláda však avizuje zámer prijať ďalšie opatrenia smerujúce k progresívnejšiemu a spravodlivejšiemu daňovému systému. S rovnakým cieľom vláda pristúpi k dôkladným analýzam výdavkov celej verejnej správy,“ avizovalo MF SR.

Poslanci odmietli viacero pozmeňujúcich návrhov opozičných poslancov. Rozprava o štátnom rozpočte trvala podľa Pellegriniho plné štyri rokovacie dni. Opoziční poslanci, najmä hnutie Slovensko, niekoľko hodín čítali pozmeňujúce návrhy a robili tak obštrukciu v parlamente. Predseda NR SR Peter Pellegrini však rokovanie ukončil prostredníctvom schváleného procedurálneho návrhu. Na hlasovaní sa nezúčastnili žiadni opoziční poslanci.

Fico
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia