Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
28. decembra 2023 o 12:34
Čas čítania 0:36

Finančná správa zadržala takmer 13-tisíc neregistrovaných liekov. Tieto weby predávajú nebezpečné liečivá z Indie či Turecka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Lieky, ktoré si Slováci objednali z krajín mimo Európskej únie, môžu byť nebezpečné.

Finančná správa upozorňuje Slovákov na kúpu liekov zo štátov, ktoré sa nenachádzajú v  Európskej únii (EÚ). Na vyclievaciu poštu v Žiline prišlo tento rok 12 960 kusov liekov, ktoré si objednali súkromné osoby zo štátov mimo EÚ.

„Najviac z nich pochádzalo z Indie a potom z Veľkej Británie a Turecka. Ľudia ich objednávali na liečbu závislostí od alkoholu, vysokého tlaku, alergií, parazitárnych infekcií i porúch pozornosti a iných ochorení, pričom niektoré z nich boli určené aj pre deti. Významné zastúpenie mali tiež tabletky na potenciu,“ informujú na webe.

Lieky, ktoré si Slováci objednali, neboli u nás registrované, mali neznámy pôvod a neprešli potrebnou kontrolou. Zo štátov mimo EÚ si môžu liečivá objednať len osoby, ktoré majú špeciálne povolenie.

Nebezpečné e-shopy

Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL) zverejnil zoznam e-shopov, ktoré predávajú neschválené, nelegálne alebo necertifikované lieky. 

Zoznam internetových stránok, ktoré ponúkajú nebezpečné lieky:

  • cz.zenidolv.com
  • vutermok.com
  • wiseandhealthyacademy.com
  • propromo24.com
  • maxerix.com
  • puradone.com
  • moje-lekarna.com
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: PxHere
Domov
Zdieľať
Diskusia