Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
1. januára 2024, 13:16
Čas čítania 0:37

Slovákov čaká ešte jedna vlna zdražovania hypoték. Takto budú vyzerať nové úrokové sadzby

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úrokové sadzby by sa podľa analytikov mali stabilizovať v prvej polovici roka.

Slovákov čaká v prvej polovici roka možno vôbec posledná vlna zdražovania hypoték na dlhšie obdobie. Pred pár týždňami úrokové sadzby prekonali hranicu 5 percent. Tá by sa mala podľa analytikov stabilizovať na úrovni 5 až 5,5 percenta, informujú tvnoviny.sk

Sadzby výrazne ovplyvňuje ekonomická situácia štátu a kritický stav verejných financií.

Dôležitým faktorom pri vývoji sadzieb je inflácia, ktorá posúva termíny zníženia úrokov. Analytici odhadujú, že k poklesu by mohlo prísť najneskôr na konci roka 2024.

Situácia sa môže zhoršiť, ak vláda pomôže ľuďom, ktorí po náraste sadzieb zaznamenali úrokový šok. Situáciu môžu zmeniť aj bankové odvody. „Či dôjde k zmene trendu a poklesu sadzieb, bude závisieť od stavu verejných financií, ich vplyvu na finančný trh a od obchodnej politiky bánk v súvislosti s konečnou podobou bankového odvodu a bonifikácie hypoték. Práve preto vôbec nie je isté, že prípadný pokles sadzieb ECB, ktorý sa očakáva v závere roka 2024, sa dotkne aj nášho trhu,“ hovorí analytička Eva Šablová.

Domov
Zdieľať
Diskusia